Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Dip z sera camembert
Dip z sera camembert jest idelanym dodatkiem do wegetariańśkich sałatek. Można nim polać także grillowane warzywa i szaszłyki. Dzięki dipowi potrawy zyskują nowy smak i aromat, a jego umiejętne nałożenie podnosi estetykę podania.
Składniki:
- okrągły serek camembert;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- łyżka stołowa posiekanego koperku;
- ząbek czosnku;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pokrój serek w kostkę, a czosnek i koperek drobniutko posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu blenderu i odstaw do lodówki na godzinę. Jeśli nie masz urządzenia do miksowania, możesz zetrzeć serek na tarce o drobnych oczkach.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 101,9 |
Białko | 7,3 g |
Tłuszcz | 7,1 g |
Cholesterol | 22,7 mg |
Węglowodany | 2,6 g |
Błonnik | 0,4 g |
Witamina C | 3,2 mg |
Witamina A | 88,7 µg |