Dlaczego magnez to jeden z najpotężniejszych minerałów znanych człowiekowi?
Według badań opublikowanych w "The Journal of Intensive Care Medicine" jego niedobory sprawiają, że jesteśmy aż dwukrotnie bardziej narażeni na śmierć niż inni ludzie.
Niedostateczna ilość tego składnika w diecie przyczynia sie także do dolegliwości i chorób, którym z łatwością można zaradzić odpowiednio zbilansowanym jadłospisem.
Należą do nich skurcze mięśni, bóle głowy i tiki. Mowa oczywiście o magnezie.
Jest on odpowiedzialny za ponad 300 reakcji enzymów i znajduje się we wszystkich tkankach, ale głównie w kościach, mięśniach oraz mózgu.
Magnez potrzebny jest komórkom do wytwarzania energii oraz pomaga mięśniom się rozluźnić.
W jaki sposób go tracimy i jak uzupełnić jego poziom?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Niedobór magnezu powszechnym problemem Polaków
W naszym społeczeństwie niedobór magnezu to poważny problem. Chociaż szacuje się, że dotyka około 15 proc. populacji, to najprawdopodobniej liczba ta jest znacznie wyższa.
Powód jest prosty. wielu z nas opiera dietę na białej mące, mięsie i nabiale, w których ten składnik jest nieobecny.
Kiedy ostatnio zjadłeś porcję orzechów czy fasoli? Nowoczesny styl życia sprawia, że skutecznie uszczuplamy i tak niewielkie dawki magnezu, które przyjmujemy wraz z dietą.
Przyczynia się do tego nadmierne spożywanie alkoholu, soli, kawy, coca-coli, stosowanie antybiotyków i innych leków.
Tracimy go także w wyniku intensywnego czy długotrwałego napięcia nerwowego – potwierdzają to m.in. badania przeprowadzone na mieszkańcach Kosowa, którzy w związku z wojną doświadczali stałego stresu.
Objawy niedoboru
Sprawę komplikuje też fakt, że magnez słabo się wchłania i jest łatwo wydalany z organizmu.
Aby zachować jego optymalny poziom, potrzebujemy diety zawierającej odpowiednie dawki witaminy B6, D, i selenu, które wspomagają absorpcję tego składnika.
Dlatego też lista przypadłości, które są powiązane z magnezem jest tak długa.
Możesz cierpieć na niedobór, jeśli doświadczasz skurczów mięśni, tików, bezsenności, drażliwości, bólów głowy, migren, chronicznego zmęczenia czy problemów z przełykaniem.
Źródła magnezu
Aby zachować odpowiedni poziom magnezu, ogranicz kawę, sól, cukier i alkohol, naucz się relaksować oraz spożywaj produkty takie jak migdały, orzechy nerkowca, brazylijskie, włoskie, brązowy ryż, figi, czerwoną fasolę czy daktyle.
Dzienna zalecana dawka magnezu to około 300 mg.