Dlaczego należy jeść więcej fioletowych warzyw i owoców?

Kosz pełen soczystych, purpurowych owoców i warzyw nie tylko pięknie wygląda, ale też może przynieść niezwykłe korzyści zdrowotne.

Fioletowe warzywa pozytywnie wpływają na zdrowie Fioletowe warzywa pozytywnie wpływają na zdrowie
Źródło zdjęć: © Zdjęcie owoców i warzyw / Shutterstock

Najważniejszym dobroczynnym składnikiem fioletowych darów natury są antyoksydanty. Są one powszechnie znane z neutralizowania czynników odpowiedzialnych za starzenie się i powstawanie chorób. Sprawiają, że wyglądasz młodziej i poprawiają zdrowie.

Zgodnie z oświadczeniem Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ziemniaki o najciemniejszej barwie mają do czterech razy więcej właściwości przeciwutleniających od innych rodzajów tego warzywa. Ta sama zasada dotyczy pozostałych jarzyn i owoców: im ciemniejszy kolor, tym większa zawartość przeciwutleniaczy.

Śliwki suszone, modra kapusta, bakłażan, jeżyny, czarna porzeczka, czerwona cebula, ciemne winogrona – wszystkie mają naturalny pigment nadający im pięknej ciemnej barwy.

Fioletowe warzywa w diecie

Barwnik ten zawiera flawonoidy, w tym resweratrol, który utrzymuje w normie ciśnienie krwi i stymuluje układ odpornościowy do walki z niektórymi rodzajami raka.

W skórce winogron obecne są także inne flawonoidy – antocyjany – wspomagające dodatkowo układ krążenia. Barwnik zawarty w żurawinie jest powszechnie znany z właściwości pomagających w stanach zapalnych układu moczowego.

Ciemne produkty naturalne mogą również poprawiać kondycję serca, mózgu i wzrok.

Analiza wyników najnowszych danych uzyskanych w ramach amerykańskiego Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (National Health and Nutrition Examination Study – NHANES) wykazała, że wśród osób, które spożywają ciemnoniebieskie owoce i warzywa istnieje mniejsze zagrożenie wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi i obniżonego poziomu "dobrego” cholesterolu HDL. Takie osoby rzadziej mają nadwagę lub są otyłe.

Jak widać, istnieje wiele powodów, aby zajadać się fioletowymi, niebieskimi i czerwonymi owocami i warzywami. Oprócz tego, że świetnie wyglądają i smakują, obdarują nas wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Rodzina ciemnych roślin jest naprawdę pokaźna, a często też dość intrygująca: od fig, przez jagody, po nieco bardziej osobliwe fioletowe ziemniaki, kukurydzę i szparagi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka