Dlaczego warto jeść jaja w całości (WIDEO)

Jajka jedzone w całości są bardzo zdroweJajka jedzone w całości są bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © (123rf) Jajka jedzone w całości są bardzo zdrowe
Ewa Rycerz

Jedząc jajka oddzielasz białko od żółtka? Robisz błąd. Żółtko jaja przez wiele lat oskarżane było o wysoką zawartość cholesterolu. Opinia ta była na tyle przekonująca, że wiele osób zrezygnowało z jego jedzenia.

Tylko jajo jedzone w całości pozwala na pełne wykorzystanie jego wartości odżywczych. Jakich? Jedząc jajka oddzielasz białko od żółtka? Robisz błąd.

Tylko jajo jedzone w całości pozwala na pełne wykorzystanie jego wartości odżywczych. Żółtko jaja przez wiele lat oskarżane było o wysoką zawartość cholesterolu.

Dlaczego warto jeść jajka w całości?

Opinia ta była na tyle przekonująca, że wiele osób zrezygnowało z tego jedzenia. Tymczasem żółtko jest też źródłem witamin A żelazo oraz selen i cholinę.

Obecne są w nim także enzymy, które pomagają wchłonąć substancje z białka. Okazuje się, że spożywanie całych jaj ma dużo więcej zalet niż sądzono.

Pismo "America Journal of Clinical Nutrition" sugeruje, że jedzenie jajek w całości pozwala zmaksymalizować ich wartości odżywcze. Żółtko zawiera proteiny, których nie ma białko.

Z kolei w białku znajdują się substancje, które zwiększają zdolność organizmu do wykorzystania owych protein w mięśniach. Jedząc więc tylko białko, tracimy nie tylko szansę na poprawę parametrów krwi, ale także na rozbudowę mięśni.

Żółtka jajek są też skarbnicą biotyny. Substancja współdziała z aminokwasami aktywnymi w mięśniach. Ma duże znaczenie dla zaopatrywania nerwów w energię. Jak jeść jajka? Najlepiej w postaci gotowanej. Wtedy są lekkostrawne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka