2 z 6Rodzaje masła
Masło to nic innego, jak skondensowany tłuszcz mleczny. Na rynku mamy dostępne cztery rodzaje masła: ekstra, wyborowe, delikatesowe (które nie mogą zawierać mniej niż 80 proc. tłuszczu oraz więcej niż 16 proc. wody) oraz masło stołowe (zawartość tłuszczu nie schodzi poniżej 73,5 proc., natomiast objętość wody nie może być większa niż 24 proc.)
Najlepsze są masła o delikatnym smaku i aromacie: ekstra i delikatesowe. W maśle wyborowym dopuszczalny jest kwaśny smak, natomiast w stołowym podczas przechowywania mogą pojawiać się kropelki wody oraz lekka kruchość.
Jak odróżnić prawdziwe masło od miksu tłuszczy? Pierwszym wyznacznikiem jest cena. Masło ekstra jest dużo droższe niż jego podróbki, ale czasem producenci celowo ustalają wygórowane ceny, aby zmylić konsumenta. Dlatego lepiej sprawdzić, jak zachowuje się wyrób po wyjęciu z lodówki. Prawdziwe masło nie jest plastyczne i nie ugina się pod palcami (stąd też nadaje się do smarowania dopiero po kilku minutach). Łatwo rozsmarowujące się masło zawiera prawdopodobnie dodatek tłuszczy roślinnych.