5 z 6Jeść masło czy nie jeść?
Brytyjscy badacze, którzy postanowili pokusić się o wyjaśnienie, jak to jest naprawdę z masłem – czy powinno się je jeść, czy jednak należy je ograniczyć – uważają, że dotąd błędnie interpretowano testy dotyczące jego właściwości. Niektóre tłuszcze nasycone mają przecież istotne znaczenie dla naszego organizmu – transportują witaminy (A, D, E i K).
Większość z nas używa masła niemal codziennie – do smarowania, smażenia czy pieczenia. Badania potwierdzają, że jest ono źródłem witamin odpowiedzialnych za kondycję krwi, odporność organizmu i wzrok, a kwas CLA wspomaga walkę z komórkami nowotworowymi. Choć masło jest zdrowe, pamiętajmy, aby używać go w rozsądnych ilościach, bo wszystko przecież w nadmiarze szkodzi, a naukowcy wciąż spierają się, czy ten produkt mleczny można jeść do woli, czy jednak lepiej go ograniczyć.