2 z 6Bogactwo NNKT
To prawda – mięso kaczki ma więcej kalorii niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal.
- Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że w mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one pozytywny wpływ na układ krwionośny - podkreśla Monika Konieczna, dietetyk.
- Posiada ono też dobry profil NNKT. Znaczy to, że zawiera ono duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, odpornych na obróbkę termiczną i mających właściwości przeciwzakrzepowe - dodaje Justyna Marszałkowska, dietetyk. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych przeciwdziała zawałom serca, miażdżycy oraz udarom mózgu.
Przeczytaj także: Oto co się stanie z ciałem, gdy będziesz codziennie jeść czosnek