Dlaczego warto jeść mięso kacze? Wyjaśniamy

Po mięso z kaczki sięgamy rzadko, zazwyczaj przy okazji święta bądź wtedy, w sklepie jest na nie promocja. Zupełnie niesłusznie – drób kaczy to źródło wielu składników odżywczych. Warto je jeść, mimo że jest kaloryczne.

Mięso z kaczki zawiera sporo tłuszczuMięso z kaczki zawiera sporo tłuszczu
Źródło zdjęć: © (123rf) Mięso z kaczki zawiera sporo tłuszczu
Ewa Rycerz

Kaloryczne mięso

To prawda – mięso kaczki ma więcej kalorii niż te z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera około 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to około 140 kcal, ze skórą – około 200 kcal. Przy czym 100 g piersi z indyka bez skóry to 84 kcal, a piersi kurczaka – około 100 kcal. 30 proc. tuszki kaczki to tłuszcz.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że w mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości mięsa kaczego

Obecne w mięsie kaczym NNKT korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają chronić przed miażdżycą i zawałem serca. To jednak niejedyne zalety tego drobiu.

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie?

Dania z piersi kaczej powinny szczególnie spożywać osoby, które borykają się z nawracającymi infekcjami, mają kłopoty z nabraniem odporności. Powód? Zawiera ono spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód.

Wszystkie z tych pierwiastków mają znaczenie dla układu krwionośnego i pracy serca. Dodatkowo żelazo zapobiega anemii, mięso z kaczki powinny więc spożywać kobiety w ciąży. Znajdziemy w nim również białko.

Kto powinien uważać na mięso z kaczki?

Ostrożnie do kaczego drobiu powinny podchodzić osoby chore na serce. Nie znaczy to jednak, że nie mogą one tego typu mięsa jeść wcale. Wręcz przeciwnie.

NNKT mają pozytywny wpływ na serce, nie warto więc wyrzucać kaczki z menu. Wystarczy nie spożywać skóry, to ona ma najwięcej tłuszczu i cholesterolu.

Źródła

  1. zdronet.pl, zdrowie.gazeta.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka