Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
8 z 9Karnozyna
Mięso zwierząt to cenne źródło witaminy B12, żelaza i cynku, ale również zawiera spore ilości dipeptydów, takich jak karnozyna i anseryna. Szczególnie ważnym związkiem jest kartozyna, która posiada dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jej główną zaletą są właściwości przeciwutleniające. Już w latach 50. ubiegłego wieku naukowcy zaobserwowali, że karnozyna pobudza zmęczone mięśnie do efektywnej pracy (zjawisko Seweryna). Wciąż trwają badania nad tym związkiem, a naukowcy udowadniają, że może ona w przyszłości stać się antidotum na wiele chorób, jak choroba Alzheimera, padaczka czy zaćma starcza.
Przy spożywaniu mięsa należy jednak pamiętać o równowadze kwasowo-zasadowej - na talerzu powinna mu towarzyszyć duża ilość warzyw.