2 z 7Zawierają silne przeciwutleniacze
Jeśli mowa o właściwościach pomidorów, zawsze na pierwszym miejscu pojawia się likopen. To substancja zaliczana do grupy karotenoidów o silnych właściwościach przeciwutleniających. Co to oznacza w praktyce? To, że codzienne jedzenie pomidorów ustrzeże cię przed rozwojem wirusów i bakterii w twoim organizmie, a co za tym idzie, powstrzyma rozwój infekcji.
Żeby cieszyć się jeszcze większym działaniem likopenu, warto poddać pomidory obróbce termicznej. Przygotowanie z nich sosu, ketchupu, passaty czy soku pomidorowego zwiększy siłę przeciwutleniaczy. Jeden plasterek surowego pomidora zawiera 515 µg likopenu, a 2 łyżki passaty aż 13,8 tys. µg. Pamiętaj jednak, aby wybierać pomidory o jak najbardziej intensywnym czerwonym kolorze.
Zobacz także: W dwa tygodnie możesz schudnąć 10 kilogramów. Dieta dla wytrwałych