Dlaczego warto jeść sumak?
Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak i jest często wykorzystywany w kuchni arabskiej. Czerwonobrunatny proszek można stosować zamiast soku z cytryny, aby nadać potrawom wyrazistości i lekko cierpkiego smaku. Sumak warto znać nie tylko ze względu na charakterystyczny zapach i smak, ale również na właściwości zdrowotne.
Źródło antyoksydantów
Naukowcy z Turcji wzięli pod lupę sumak, który jest powszechnie wykorzystywany w ich kuchni. Okazało się, że przyprawa działa przeciwzapalnie i wykazuje właściwości antyoksydacyjne silniejsze niż wiele owoców i warzyw. Intensywnie czerwone owoce zawierają witaminę C i inne naturalne substancje, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki nim organizm może bronić się przed chorobami i walczyć z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój wielu poważnych chorób (m.in. nowotworów, cukrzycy, problemów z sercem).
Na problemy trawienne
W krajach Bliskiego Wschodu przyrządza się napój na bazie rośliny, który pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga na bóle brzucha, niestrawność, nudności i biegunki. Sumak usprawnia procesy trawienne, wspomaga pracę wątroby i niweluje dyskomfort po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku. Dodając go do potraw, możemy zapobiec wzdęciom i nadmiernemu gromadzeniu się gazów. W krajach arabskich, gdzie dostępne są świeże jagody krzewu, zalewa się je wrzątkiem i stosuje jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne.
Na bakterie i grzyby
Podczas badań na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie okazało się, że sumak ma bardzo silne właściwości antybakteryjne. Przyprawa niszczy nawet salmonellę odpowiedzialną za zatrucia pokarmowe. Naukowcy twierdzą, że mieszanka wody i przyprawy to dobry sposób na pozbycie się bakterii z powierzchni warzyw i owoców – wystarczy umyć w roztworze świeże produkty i zapomnieć o zarazkach. Z kolei niemieckim specjalistom udało się dowieść, że sumak niszczy grzyby, które często wywołują infekcje płuc i dróg oddechowych. W krajach arabskich wykorzystuje się go również do leczenia infekcji – łagodzi objawy przeziębienia i redukuje gorączkę.
Dla diabetyków
Sumak powinien być częścią diety osób cierpiących na cukrzycę. Podczas eksperymentu na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie pacjenci otrzymywali porcję sumaka każdego dnia. Po trzech miesiącach mieli niższy poziom cukru we krwi niż grupa kontrolna, która nie zażywała przyprawy. Badacze przy okazji zaobserwowali również inną korzyść z regularnego przyjmowania owoców rośliny– uczestnicy testu mieli niższy poziom cholesterolu we krwi. To kolejne powody, aby częściej doprawiać potrawy aromatycznym sumakiem.
Sumak w kuchni – z czym to się je?
Sumak jadalny rośnie w południowych Włoszech, krajach arabskich i Bliskiego Wschodu, a także w Turcji. Nie należy go mylić z inną, niejadalna odmianą, często spotykaną w naszej szerokości geograficznej.
Jest jednym z podstawowych produktów w kuchni libańskiej, syryjskiej oraz irańskiej. Przyprawa dobrze komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną oraz cielęciną, ale również z daniami na bazie warzyw. Szczyptę sumaku warto dodać do zup, potraw z soczewicą, ryżu, sałatek. Idealnie sprawdza się jako zamiennik dla cytryny w wielu przepisach.
Sumak jest też jednym ze składników arabskiej mieszanki przypraw o nazwie zatar, której używa się do marynat, grillowanych warzyw, przyprawiania pieczywa oraz aromatyzowania hummusu. Aby zrobić zatar, należy połączyć sumak, ziarna sezamu, sól oraz suszone zioła, takie jak tymianek, majeranek, oregano, bazylia.
Sumak można kupić w sklepach internetowych oferujących arabskie produkty. Za 100 g trzeba zapłacić około 6-7 złotych. Przyprawę warto przywieźć z wakacji w Turcji czy na Sycylii – bez problemu dostaniemy ją na lokalnych bazarkach.