Dlaczego warto jeść sumak?

Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak i jest często wykorzystywany w kuchni arabskiej. Czerwonobrunatny proszek można stosować zamiast soku z cytryny, aby nadać potrawom wyrazistości i lekko cierpkiego smaku. Sumak warto znać nie tylko ze względu na charakterystyczny zapach i smak, ale również na właściwości zdrowotne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie sumaku / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 5Źródło antyoksydantów

Naukowcy z Turcji wzięli pod lupę sumak, który jest powszechnie wykorzystywany w ich kuchni. Okazało się, że przyprawa działa przeciwzapalnie i wykazuje właściwości antyoksydacyjne silniejsze niż wiele owoców i warzyw. Intensywnie czerwone owoce zawierają witaminę C i inne naturalne substancje, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki nim organizm może bronić się przed chorobami i walczyć z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój wielu poważnych chorób (m.in. nowotworów, cukrzycy, problemów z sercem).

/ 5Na problemy trawienne

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

W krajach Bliskiego Wschodu przyrządza się napój na bazie rośliny, który pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga na bóle brzucha, niestrawność, nudności i biegunki. Sumak usprawnia procesy trawienne, wspomaga pracę wątroby i niweluje dyskomfort po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku. Dodając go do potraw, możemy zapobiec wzdęciom i nadmiernemu gromadzeniu się gazów. W krajach arabskich, gdzie dostępne są świeże jagody krzewu, zalewa się je wrzątkiem i stosuje jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne.

/ 5Na bakterie i grzyby

Obraz
© Zdjęcie sumaku / Shutterstock

Podczas badań na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie okazało się, że sumak ma bardzo silne właściwości antybakteryjne. Przyprawa niszczy nawet salmonellę odpowiedzialną za zatrucia pokarmowe. Naukowcy twierdzą, że mieszanka wody i przyprawy to dobry sposób na pozbycie się bakterii z powierzchni warzyw i owoców – wystarczy umyć w roztworze świeże produkty i zapomnieć o zarazkach. Z kolei niemieckim specjalistom udało się dowieść, że sumak niszczy grzyby, które często wywołują infekcje płuc i dróg oddechowych. W krajach arabskich wykorzystuje się go również do leczenia infekcji – łagodzi objawy przeziębienia i redukuje gorączkę.

/ 5Dla diabetyków

Obraz
© Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Sumak powinien być częścią diety osób cierpiących na cukrzycę. Podczas eksperymentu na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie pacjenci otrzymywali porcję sumaka każdego dnia. Po trzech miesiącach mieli niższy poziom cukru we krwi niż grupa kontrolna, która nie zażywała przyprawy. Badacze przy okazji zaobserwowali również inną korzyść z regularnego przyjmowania owoców rośliny– uczestnicy testu mieli niższy poziom cholesterolu we krwi. To kolejne powody, aby częściej doprawiać potrawy aromatycznym sumakiem.

/ 5Sumak w kuchni – z czym to się je?

Obraz
© Zdjęcie hummusu / Shutterstock

Sumak jadalny rośnie w południowych Włoszech, krajach arabskich i Bliskiego Wschodu, a także w Turcji. Nie należy go mylić z inną, niejadalna odmianą, często spotykaną w naszej szerokości geograficznej.

Jest jednym z podstawowych produktów w kuchni libańskiej, syryjskiej oraz irańskiej. Przyprawa dobrze komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną oraz cielęciną, ale również z daniami na bazie warzyw. Szczyptę sumaku warto dodać do zup, potraw z soczewicą, ryżu, sałatek. Idealnie sprawdza się jako zamiennik dla cytryny w wielu przepisach.

Sumak jest też jednym ze składników arabskiej mieszanki przypraw o nazwie zatar, której używa się do marynat, grillowanych warzyw, przyprawiania pieczywa oraz aromatyzowania hummusu. Aby zrobić zatar, należy połączyć sumak, ziarna sezamu, sól oraz suszone zioła, takie jak tymianek, majeranek, oregano, bazylia.

Sumak można kupić w sklepach internetowych oferujących arabskie produkty. Za 100 g trzeba zapłacić około 6-7 złotych. Przyprawę warto przywieźć z wakacji w Turcji czy na Sycylii – bez problemu dostaniemy ją na lokalnych bazarkach.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka