Dlaczego warto jeść tangerynki?
Lubisz cytrusy? Koniecznie spróbuj tangerynki, która smakuje jak połączenie mandarynki i grejpfruta. Pomarańczowe owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej strony. Tangerynki, znane też jako tangelo lub mineola, są soczyste, słodko-kwaśne i bardzo orzeźwiające. Warto po nie sięgnąć z ciekawości, ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie.
Przeciw wolnym rodnikom
Smaczne, pomarańczowe owoce dostarczają organizmowi wielu flawonoidów i antyoksydantów, które wzmacniają układ immunologiczny. Przeciwutleniacze niszczą szkodliwe wolne rodniki, które są odpowiedzialne za stany zapalne i wywołują choroby, w tym miażdżycę czy nowotwory. Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia, co wpływa nie tylko na kondycję, ale również wygląd. Zmarszczki, utrata jędrności i szary koloryt cery to często wynik wyniszczającej działalności wolnych rodników, z którymi walczą antyoksydanty znajdujące się w tangerynkach.
Bogactwo witaminy C
Jak większość cytrusów, tangelo jest świetnym źródłem witaminy C. Składnik ten jest szczególnie ważny dla odporności organizmu. Dzięki produktom bogatym w witaminę C możemy uniknąć sezonowych infekcji. Warto również jeść tangerynki podczas przeziębienia, aby walczyć z typowymi symptomami, takimi jak ból gardła, katar czy osłabienie. Dawka witaminy C pomaga szybciej wrócić do formy. Wystarczy zjeść jeden owoc, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten ważny składnik.
Błonnik dla zdrowia układu pokarmowego
Nie bez powodu dietetycy powtarzają, że zdrowa dieta powinna obfitować w produkty zawierające błonnik. Jest on szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik ułatwia wydalanie szkodliwych substancji, wspomaga trawienie, reguluje poziom cholesterolu i zapewnia uczucie sytości. Osoby na diecie mogą bez obaw sięgać po tangelo – owoce są niskokaloryczne (około 30-40 kalorii w jednej sztuce), a przy tym bogate w błonnik. Tangerynki są więc idealną przekąską podczas odchudzania.
Jak jeść tangelo?
Tangelo najlepiej smakuje na surowo – ma słodki smak, z lekko kwaśną nutą. Coraz częściej można spotkać te cytrusy w dużych marketach w cenie 4-5 złotych za kilogram. W sklepie warto zwrócić uwagę na to, by skórka miała intensywnie pomarańczowy (prawie czerwony) kolor, była jednolita i gładka.
Tangerynki warto dodawać do sałatek, deserów, jogurtów, musli. Można z nich wycisnąć sok, który jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, niezbędnych zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy.