Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która pozwala zapomnieć na dłużej o jedzeniu, dlatego ogólnie jesz mniej.
Źródło składników odżywczych
Porcja masła orzechowego ma 3 mg silnego antyoksydantu, którym jest witamina E, 49 mg budującego kości magnezu, 208 mg przyjaznego mięśniom potasu i 17 mg wspomagającej odporność witaminy B6. Badania pokazują, że jedzenie orzechów ziemnych może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.
Jedne z doniesień opublikowanych w The Journal of the American Medical Association pokazały, że spożywanie jednej uncji (ok. 28 gramów) orzechów ziemnych lub masła orzechowego (około 2 łyżki stołowe) przez przynajmniej 5 dni w tygodniu może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy o około 30 proc.
Źródło dobrych tłuszczy
Masło orzechowe jest pełne dobrych dla zdrowia tłuszczów jednonienasyconych. Ostatnie badania pokazały, że dorośli oporni na insulinę, którzy stosowali diety bogate w ten produkt, mieli mniej tłuszczu w obrębie brzucha niż ludzie, którzy jedli węglowodany lub tłuszcze nasycone. Jeśli kupujesz masło orzechowe z mniejszą ilością tłuszczów, bo myślisz, że będzie lepsze dla twojej linii, to szkoda pieniędzy. Liczba kalorii jest taka sama (lub nawet troszkę wyższa) za sprawą dodatkowych składników, które są dodawane, aby zrekompensować brakujący tłuszcz.
Cechy dobrego masła orzechowego
Zawartość tłuszczów i kalorii w większości maseł orzechowych jest taka sama, ale są również inne wskaźniki, dzięki którym możesz dokonać dobrego wyboru, kupując ten produkt w sklepie. Przede wszystkim sprawdź, czy w składzie nie ma tłuszczu palmowego. Taki tłuszcz, który ma konfigurację TRANS - w dużym skrócie - przyczynia się m.in. do rozwoju chorób układu krążenia (w tym miażdżycy), cukrzycy, otyłości, nowotworów. Dobre masło orzechowe powinno mieć też jak najmniej cukru czy soli - najlepiej, gdyby składało się w 100 proc. z orzechów. Nie kupuj tych, które mają poniżej 90 proc. orzechów.