Dlaczego warto pić herbatę z łupin cebuli? (WIDEO)
Łupiny cebuli mają znacznie więcej błonnika i antyoksydantów niż samo warzywo. Dlatego warto po obieraniu je zachować i przyrządzić herbatę. Zobaczcie, jak należy ją przygotować i jakie korzyści zdrowotne przyniesie picie napoju.
Dlaczego warto pić herbatę z łupin cebuli? Zazwyczaj wyrzucamy łupiny cebuli - zupełnie niesłusznie. Łupiny cebuli są doskonałym źródłem antyosydantów. Zawierają też kwercetynę, związek, który obniża ciśnienie krwi.
Zwalcza również depresję, redukuje objawy alergii, działa antynowotworowo, wspiera rozwój mięśni. Jak przyrządzić herbatę z łupin cebuli. Umyj cebulę, a następnie ją obierz, łupiny umieść w dzbanku lub szklance. Zalej łupiny wrzącą wodą i przykryj naczynie na co najmniej 15 minut.
Odcedź napój z łupin, a następnie wypij go przed pójściem spać. Napój nie jest polecany kobietom w ciąży i karmiącym, ponieważ może nagatywnie wpłynąć na stan zdrowia dziecka. Cebula to wspaniałe warzywo, pełne drogocennych składników odżywczych, warto często wykorzystywać je w swojej diecie.