Dlaczego warto włączyć do diety biały ser?
1 z 7Twaróg w codziennej diecie
Twaróg jest produktem niezwykle wartościowym. Znany jest niemal na terenie całej Polski. Dawniej gospodynie domowe wyrabiały go samodzielnie. Biały ser podawały na śniadanie, dodając do niego dużą ilość szczypiorku. Był on niezbędny, by przygotować leniwe kluski lub pierogi ruskie.
Z czasem biały ser zaczął stanowić bazę do past kanapkowych oraz farszu do naleśników. Bez niego ponadto niemożliwe jest przygotowanie sernika według tradycyjnej receptury.
I choć nikt już prawie dzisiaj twarogu nie wyrabia w domu, produkt ten nadal często gości w naszych kuchniach. To cenne źródło wielu składników odżywczych.
Trudno jednak znaleźć biały ser w pełni naturalny, a przy tym wartościowy i smaczny. Jaki wobec tego powinien być dobrej jakości twaróg? Wybierać chudy czy półtłusty? Kupować go na targu czy w sklepie? Wyjaśniamy.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?