4 z 7Twaróg – chudy czy półtłusty?
W twarogu obecnych jest wiele różnego rodzaju kwasów tłuszczowych. Znajdziemy wśród nich m.in. kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy. A są to składniki, które powinny być obecne w naszej diecie.
Dzięki tłuszczom zawartym w białym serze o wiele łatwej przyswajane są witaminy A, D oraz E.
Zdecydowanie lepszym wyborem jest więc sięgniecie po twaróg półtłusty. Dla osób na diecie odchudzającej polecany jest ser chudy. – Warto wówczas pamiętać, by wzbogacać posiłek oliwą z oliwek – podpowiada Monika Konieczna, dietetyk.
I dodaje: Trzeba też mieć na względzie, że sery twarogowe nie mogą być spożywane przez wszystkich. Niektóre osoby są uczulone na składniki mleka (białko) lub ich organizm nie toleruje laktozy (cukier mleczny). Dla takich osób wyprodukowano odpowiedniki mleka i jego produktów, które nie zawierają alergenów, ale niestety, nie smakują już jak prawdziwy nabiał.
Najlepiej również wybierać twaróg pozbawiony dodatków. Smak białego sera można wzbogacić świeżymi ziołami (szczypiorkiem, koperkiem, pietruszką) lub miodem.
Przeczytaj również: Nigdy nie łącz tych produktów. Powodują poważne problemy ze zdrowiem