Co jest zdrowsze – cukier czy syrop glukozowy z kukurydzy?

Naukowcy nadal spierają się, czy istnieje znacząca różnica wpływu na zdrowie syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Debata o tym w Stanach Zjednoczonych przeniosła się nawet na salę sądową.

Słodycze mają zły wpływ na zdrowie Słodycze mają zły wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Słodki proces

Prawnik reprezentujący producentów cukru przekonywał niedawno w sądzie, że syrop glukozowy nie może równać się cukrowi, podczas gdy druga strona na podstawie raportów naukowych przekonywała, że obie substancje mają jednakową wartość kaloryczną i wpływ na organizm.

Każda ze stron wytoczyła proces przeciwnikowi. U podstaw sporu leży sytuacja z 2011 roku, kiedy wytwórcy cukru wnieśli pozew przeciwko spółce produkującej syrop, poddając w wątpliwość słuszność reklamowych sloganów firmy, opisujących syrop jako "naturalny” oraz "kukurydziany cukier”. W 2012 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała, że syrop glukozowy nie może być nazywany cukrem.

W obecnym procesie hodowcy cukru żądają 1,1 miliarda dolarów odszkodowania za szkodliwe dla ich biznesu skutki reklamy syropu. W odwecie producenci syropu wytoczyli sprawę drugiej stronie, domagając się 530 milionów rekompensaty, ponieważ – jak twierdzą – syrop pod względem odżywczym jest taki sam jak cukier, którego naukowa nazwa to sacharoza.

Coraz więcej cukru w naszej diecie

Dla zdrowia

Specjaliści podkreślają, że w szerszym kontekście żadna z tych substancji nie jest dobra dla zdrowia. – Prawdopodobnie nie ma wielkiej różnicy między wpływem na organizm syropu glukozowo-fruktozowego i sacharozy – mówi Kimber Stanhope pracownik naukowy Uniwersytetu Kalifornijskiego.

W swoich badaniach Stanhope skupiła się na skutkach diety względem rozwoju choroby metabolicznej.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy składają się z dwóch prostych związków chemicznych: fruktozy i glukozy. Jednak w cukrze cząsteczki glukozy i fruktozy są ze sobą połączone, podczas gdy w syropie występują oddzielnie.

– Syrop glukozowo-fruktozowy to niemalże roztwór tych dwóch cukrów prostych. Ponieważ znajdujące się w nim glukoza i fruktoza nie są powiązane, substancja ta może szybciej przedostać się z przewodu pokarmowego do krwi niż cukier – mówi Stanhope. – W przypadku sacharozy wchłonięcie do krwiobiegu może być wolniejsze – dodaje badaczka.

Kolejną ważną różnicą jest fakt, że sacharoza jest zbudowana w 50 proc. z glukozy i 50 proc. fruktozy, podczas gdy w syropie współczynnik ten wynosi 45 proc. do 55 proc. na rzecz fruktozy. Nie jest jednak jasne, czy szybsze przedostawanie się do krwiobiegu syropu glukozowego przekłada się na inną reakcję organizmu niż w przypadku cukru.

Badania pokazują, że obie substancje mogą wpływać na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka