Trwa ładowanie...

Dodaj do czerwonego barszczu. Zapobiega miażdżycy, nowotworom

Avatar placeholder
16.11.2023 10:02
Smaczna i wartościowa zupa, którą spożywamy zbyt rzadko. Chroni serce i zapobiega nowotworom
Smaczna i wartościowa zupa, którą spożywamy zbyt rzadko. Chroni serce i zapobiega nowotworom (Getty Images)

Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego. Tę smaczną zupę warto jednak spożywać także poza świętami. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego korzystnie wpływa na nasz organizm.

spis treści

1. Jedz nie tylko w święta

To tradycyjna wigilijna potrawa, ale zdecydowanie częściej powinna gościć na naszym stole.

Przede wszystkim zupa jest bardzo zdrowa, smaczna, ma niewiele kalorii, a do tego jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sposób przygotowania i dodatki zależą od osobistych preferencji.

Zobacz film: "Barszcz nie tylko z uszkami"

Buraki stanowiące podstawę barszczu czerwonego zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Za ich specyficzny kolor odpowiada betaina, która jest silnym antyoksydantem i chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Do barszczu czerwonego warto dodać przygotowany wcześniej zakwas z buraków. Zawarta w warzywach betaina pomaga spowalniać starzenie, chroni przed nowotworami, zapobiega miażdżycy, zawałom serca i udarom oraz wspiera pracę wątroby i nerek. Zadba też o piękną skórę, włosy i paznokcie.

Barszcz przygotowany z zakwasu buraczanego jest świetnym probiotykiem. Pomaga wspierać zdrowie jelit, dba o mikroflorę oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zakwas buraczany jest także cennym źródłem składników odżywczych jak witamina A, C, K oraz żelazo, magnez i potas. Korzystnie wpływa na wzrok, wspiera układ odpornościowy i odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowania układu krwionośnego.

2. Zalety barszczu czerwonego

W burakach znajdziemy też witaminę C i witaminy z grupy B, żelazo i mangan. Są też ważnym źródłem azotanów, które pomagają chronić przed chorobami układu krążenia i korzystnie wpływają na ciśnienie.

Spożywanie barszczu redukuje nadmiar kwasu żołądkowego, więc zgaga i nadkwasota nam nie grożą. Zupa pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i wspiera pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, polecana jest szczególnie osobom z anemią.

Zupa sprawdzi się w towarzystwie pasztecików, pierogów, uszek, krokietów i niektórych wypieków. Warto jednak pamiętać, że dodatki znacznie zwiększają kaloryczność barszczu czerwonego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze