Dodaj do karpia. Nie będzie śmierdział mułem

Karp jest głównym daniem na większości wigilijnych stołów. Naturalny smak ryby często jednak zostaje zepsuty przez charakterystyczny posmak mułu czy błota. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na usunięcie nieprzyjemnej glonowej nuty. Jakich?

Obłożenie ryby cebulą pomaga pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułuObłożenie ryby cebulą pomaga pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Jak kupić zdrowego karpia na świąteczny stół?

Za glonowy posmak karpia odpowiedzialny jest kwas mlekowy, który wydziela się, kiedy ryby są nieodpowiednio transportowane lub przechowywane. Najlepiej jest więc omijać miejsca, gdzie ryby przechowywane są w małych basenach, w których woda jest zanieczyszczona i brakuje właściwego natlenienia. Zdrowy karp powinien mieć dużo miejsca i pływać grzbietem do góry w napełnionej wodą balii.

Poza tym warto zwrócić uwagę na to, czy oczy ryby są szkliste, płetwy wilgotne i śliskie, a łuski przylegają do skóry. Mięso po naciśnięciu palcem powinno być sprężyste i zwarte. Karp nie powinien mieć też mechanicznych uszkodzeń (nalotów, zadrapań, plam).

Karp bez posmaku mułu

Cebula

Wigilia bez karpia? "Tradycja z PRL-u, ale bez ryb ciężko się obejść podczas wigilii. Będzie drogo"

Jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się nieprzyjemnego posmaku z ryby jest obłożenie jej cebulą. Warzywo to wyciąga z mięsa nieprzyjemny zapach oraz mulisty posmak.

Wystarczy pokroić cebulę w większe plastry, a następnie obłożyć nią obficie karpia z każdej strony. Tak przygotowaną rybę należy odłożyć do lodówki przynajmniej na trzy godziny. Po tym czasie można przejść do smażenia.

Sok z cytryny

Kolejny sprawdzony sposób na apetycznego karpia bez przykrego zapachu to sok z cytryny. Dzięki niemu ryba nie tylko przestaje pachnieć glonem czy mułem, ale staje się także bardziej apetyczna i krucha.

Wystarczy wycisnąć sok z dwóch cytryn, a następnie zalać nim obficie rybę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Najlepsze rezultaty uzyska się, kiedy ryba pozostanie w soku z cytryny przez całą noc. Przed przygotowaniem karpia mięso należy opłukać z cytrynowego soku pod wodą i delikatnie osuszyć.

Mleko

Ostatnim sposobem na pozbycie się niechcianego zapachu i posmaku z ryby jest mleko. Wystarczy pokroić karpia w dzwonki, a następnie zamoczyć kawałki ryby w zimnym mleku, tak by wszystkie części były dobrze przykryte.

Rybę należy przykryć i odstawić przynajmniej na cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Przed smażeniem należy ją delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka