Dodaj łyżeczkę do kawy. Cukier poleci w dół, ryzyko cukrzycy spadnie o 13 proc.
Dla wielu kawa to zastrzyk energii, bez którego nie sposób zacząć dnia. Nie ma w tym nic złego, bo napój poza kofeiną zawiera nawet kilkaset różnych związków. Dzięki temu wspiera serce, mózg, a nawet może chronić przed cukrzycą. Zwłaszcza jeśli małą czarną wzbogacimy jednym, banalnym dodatkiem.
1. Oleato. Czym jest kawa z oliwą?
Za sprawą sieci kawiarni Starbucks w 2023 r. cały świat dowiedział się o istnieniu oleato, czyli kawy z dodatkiem oliwy z oliwek. Ci, którzy słyszeli o kuloodpornej kawie z dodatkiem masła, raczej nie byli zaskoczeni. Ale skąd pomysł na oliwę? Howard Schultz, były dyrektor generalny Starbucks, w jednym z wywiadów wyjawił, że zainspirowała go podróż do Włoch. Tam zauważył, że wiele włoskich rodzin zaczyna dzień od łyżeczki oliwy.
Oliwa z oliwek uznawana jest zresztą za jeden z filarów diety śródziemnomorskiej i sekret długowieczności ludności zamieszkującej basen Morza Śródziemnego. Badania wskazują, że zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe i cenne polifenole, które chronią przed chorobami układu krążenia oraz hamują stany zapalne w organizmie.
Jedno z licznych badań na temat oliwy dowiodło też, że dodanie jej do codziennej diety wspomaga metabolizm glukozy. Tym samym może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 13 proc. Również kawa jest źródłem naturalnych antyoksydantów, a trwające lata analizy prowadzone na milionowej populacji potwierdziły, że mała czarna także może chronić przed cukrzycą typu 2.
Amatorzy oleato zwracają uwagę, że kawa z oliwą nie tylko jest zdrowszą wersją bulletproof coffee, ale ma też niebanalny smak. Wydaje się, że oliwa z oliwek to najlepszy dodatek do kawy? Nie dla każdego.
2. Oleato nie dla każdego
Choć oleato podbiło cały świat, to warto pamiętać, że kawa czarna w 100 ml ma zaledwie 2 kcal. Przeciętna kawa latte - ok. 55 kcal, cappucino - 90 kcal. Oleato w jednej porcji może mieć nawet ponad 300 kcal. Taka kawa jest więc niewskazana dla osób, które walczą z nadmiarowymi kilogramami, a także dla tych, którzy zmagają się z zaburzeniami lipidowymi. Może być obciążeniem dla wątroby, trzustki czy żołądka. Z uwagi na swoją kaloryczność tłumi głód, jednak nie może zastąpić pełnowartościowego posiłku.
Jak zwraca uwagę w rozmowie z CNN dietetyczka Erin Palinski-Wade, oleato może być źródłem nawet 34 g tłuszczu. To więcej niż w standardowym posiłku.
- Jeśli połączysz wysokotłuszczowy posiłek lub napój z kawą, która sama w sobie pobudza jelita, to ta kombinacja może wywoływać skurcze - wyjaśnia ekspertka - Wpływa na perystaltykę jelita grubego i w związku z tym może mieć działanie przeczyszczające.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl