Dodawaj szczyptę do kawy. Zrobi porządek w jelitach, a kilogramy polecą w dół
Pobudzające właściwości kawy są znane od dawna, większość z nas właśnie od tego napoju rozpoczyna dzień. Picie małej czarnej niesie ze sobą wiele korzyści, a wystarczy jeden dodatek, by wzmocnić właściwości zdrowotne.
1. Szczypta przyprawy i wiele korzyści zdrowotnych
Ulubiona kawa będzie smakować jeszcze lepiej po dodaniu odrobiny kardamonu. Aromatyczna przyprawa nie tylko wzmocni napój, ale również niesie ze sobą wiele właściwości zdrowotnych. Naprawdę warto.
Kardamon możemy głównie znaleźć w zimowych napojach i wytrawnych smakołykach, warto jednak sięgać po niego przez cały rok. Kawa z odrobiną przyprawy będzie znacznie bardziej aromatyczna, a przy okazji pomoże oczyścić jelita.
Wpływ małej czarnej ze szczyptą kardamonu zdecydowanie zadowoli osoby, które próbują pozbyć się dodatkowych kilogramów. Przyprawa korzystnie wpływa na układ trawienny i przyspiesza metabolizm.
2. Dla zdrowia i na dobre samopoczucie
Kardamon słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Znajdziemy w nim przeciwutleniacze, które skutecznie pomogą obniżyć ciśnienie i poziom cukru we krwi. Ma również działanie rozkurczowe i pomaga uporać się z zaparciami.
Aromatyczna przyprawa świetnie sprawdzi się w przypadku nudności, a właściwości oczyszczające pomogą pozbyć się toksyn i złogów w jelitach. Regularne spożywanie kardamonu wypłukuje z organizmu szkodliwe substancje.
Korzenny dodatek zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Kawa z kardamonem nie tylko będzie świetnie smakować, ale także poprawi zdrowie i samopoczucie. Wystarczy szczypta dziennie, by odczuć efekty.
Kardamon możemy kupić w większości marketów, do wyboru mamy zmielony na proszek, ziarenka z młynkiem lub zielone strączki, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Do ulubionej kawy można dodać nawet niecałą łyżeczkę.
Kardamon jest dość mocną przyprawą, więc warto poeksperymentować z proporcjami. Do kawy można go dodawać przez cały rok. Tak przygotowany napój warto także wzmocnić odrobiną cynamonu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl