Dodawana do wielu dań. Może zwiększać ryzyko nadciśnienia, zawału, udaru

Nieświadome komponowanie diety może skutkować fatalnymi konsekwencjami dla zdrowia. Eksperci wymieniają dwa produkty, które przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia, na które choruje już dziesięć milionów dorosłych Polaków. Schorzenie jest niezwykle niebezpieczne i przyczynia się do wystąpienia m.in. udarów, choroby niedokrwiennej serca, czy niewydolności nerek.

Dieta ma kluczowy wpływ na rozwój nadciśnieniaDieta ma kluczowy wpływ na rozwój nadciśnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uważaj na te sosy. Mogą zwiększać ryzyko nadciśnienia

Nadciśnienie jest jedną z chorób cywilizacyjnych, na którą wedle danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), choruje około miliard ludzi na całym świecie. Schorzenie odpowiada za rozwój poważnych chorób serca i naczyń krwionośnych, takich jak udar mózgu czy zawał serca.

Eksperci z Blood Pressure UK informują, że kluczowy wpływ na rozwój nadciśnienia ma dieta. Wymieniają też dwa sosy, których nadmiar może zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby. Chodzi o popularne ketchup i musztardę, które często goszczą na stołach nie tylko Brytyjczyków, ale i Polaków.

Keczup i musztarda są bogate w sól, która zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje wzrost objętości krwi i tym samym wzrost ciśnienia krwi w naczyniach. Serce musi pracować ciężej, aby pompować krew przez naczynia, a to jeszcze bardziej zwiększa ciśnienie. W dłuższej perspektywie nadmiar soli w diecie, może prowadzić do rozwoju nadciśnienia.

WHO ostrzega, że problem z solą polega na tym, że bardzo często spożywamy ją nieświadomie – w przyprawach, sosach, przekąskach czy półproduktach. Dlatego organizacja zaleca, aby ograniczyć spożycie soli do maksymalnie 5 gramów dziennie i przywiązywać wagę do etykiet, na których widnieją informacje dotyczące zawartości soli.

Eksperci z Blood Pressure UK polecają, by ulubione sosy przygotowywać samodzielnie w domu - wówczas będziemy mogli kontrolować ilość dodatków, które się w nich znajdą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka