Znajdziesz go w słodyczach, konserwach, a nawet lekach. Badacze odkryli, że dewastuje jelita

Syntetyczny barwnik, który na etykiecie znajdziemy pod kodem E129, nadaje produktom czerwoną barwę. Znajdziemy go w cukierkach, wacie cukrowej, gazowanych napojach, dżemach, sosach i zupach instant, a nawet w mięsie i jego przetworach. Najnowsze badania dowodzą jednak, że może poważnie szkodzić jelitom.

Czerwień allura można znaleźć w gazowanych napojach, słodyczach, żelkach, konserwach czy produktach instantCzerwień allura można znaleźć w gazowanych napojach, słodyczach, żelkach, konserwach czy produktach instant
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Syntetyczne barwniki – szóstka z Southamptom

Barwnik E129 (czerwień allura) jest niezwykle powszechny, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym. Barwi się nim zewnętrzną powłokę wielu leków czy suplementów diety w postaci drażetek, a także dodaje do syropów.

W branży kosmetycznej wykorzystywany jest do produkcji szminek czy farb do włosów, a nawet pigmentów tuszów do tatuażu. W żywności znajdujemy go w gazowanych napojach, słodyczach pod postacią ciast, ciastek, cukierków, żelek, może być w konserwach czy produktach instant. Czerwień allura jest związkiem azowym, który w zależności od stężenia daje kolor od czerwonego aż po brązowy.

W Danii, Szwajcarii, Francji, Szwecji oraz w Belgii jego stosowania zakazano.

Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

W niektórych krajach zakazano stosowania barwnika E129
W niektórych krajach zakazano stosowania barwnika E129 © Pixabay

Dotychczasowe badania wskazywały, że nie pozostaje bez związku na nasze zdrowie. Wraz z innymi syntetycznymi barwnikami nazywany jest "szóstką z Southampton".

- Prowadzone w Southampton badania ujawniły, że u dzieci, które spożywają żywność zawierającą syntetyczne barwniki [E110, E104, E122, E102, E124 oraz E129, przyp.red.], częściej występuje ADHD i trudności z koncentracją – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Dodaje, że czerwień allura może nasilać alergie i astmę, a dodatek benzoesanu sodu dodatkowo pogłębia jej toksyczne działanie.

- Wszystkie te barwniki mogą też nasilać wyrzut histaminy – podkreśla ekspertka.

Najnowsze badanie wskazuje, że E129 może też czynić nieodwracalne szkody w naszych jelitach.

Czerwień allura może przyczyniać się do chorób jelit

Na łamach "Nature Communications" ukazały się rewolucyjne wyniki badań. Główny autor, prof. Waliul Khan z Wydziału Patologii i Medycyny Molekularnej McMaster University, bazując na modelach zwierzęcych, dowiódł, że długotrwała ekspozycja na barwnik "może być potencjalnym wyzwalaczem nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD), w tym choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego".

Te choroby o podłożu autoimmunologicznym generują przewlekły stan zapalny w jelitach. Powodują krwawe biegunki, silne dolegliwości bólowe, prowadzą do niedoborów żywieniowych,a nieleczone mogą zwiększać ryzyko nowotworu jelita grubego.

Barwnik zaburza funkcję bariery jelitowej, a także zwiększa produkcję istotnego neuroprzekaźnika znajdującego się w jelitach – serotoniny. To z kolei zmienia skład mikrobiomu jelitowego i powoduje wzrost ryzyka stanu zapalnego jelit.

- To, co odkryliśmy, jest uderzające i niepokojące, ponieważ ten powszechny syntetyczny barwnik spożywczy może być dietetycznym wyzwalaczem IBD. Te badania stanowią znaczący postęp w ostrzeganiu opinii publicznej o potencjalnych szkodach związanych z barwnikami spożywczymi, które spożywamy codziennie – alarmuje prof. Khan.

Przypomina również, że jednym z czynników wyzwalających choroby jelit o podłożu zapalnym jest zachodni model diety. Ten z kolei obfituje w wysokoprzetworzone produkty, źródło dodatków takich jak m.in. barwniki syntetyczne.

Naukowcy są przekonani, że wyniki ich pracy powinny być wstępem do dalszych badań nad szkodliwością barwnika E129 – na poziomie eksperymentalnym, epidemiologicznym i klinicznym.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka