Trwa ładowanie...

Doskonała odtrutka dla wątroby. Wspiera jelita, zmniejsza ryzyko raka

Avatar placeholder
05.07.2023 11:07
Dodawaj do potraw częściej. Odtrujesz wątrobę i poprawisz odporność
Dodawaj do potraw częściej. Odtrujesz wątrobę i poprawisz odporność (Getty Images)

Oregano głównie kojarzone jest z włoską kuchnią, ale doskonale sprawdza się też w innych daniach. Warto częściej sięgać po ten aromatyczny dodatek, ponieważ spożywanie go niesie ze sobą szereg właściwości zdrowotnych.

spis treści

1. Przyprawa stosowana od wieków

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z korzyści oregano. Przyprawa znana jest od wieków, stosowana była już przez Arystotelesa i Hipokratesa. Roślina nazywana jest też lebiodką pospolitą, a za jej aromatem głównie skrywa się olejek tymolowy.

Zawarty w przyprawie tymol ma działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze, przez niektórych stosowany jest jako środek dezynfekujący. W oregano znajduje się jednak znacznie więcej cennych składników.

Karwakrol to popularny składnik w przemyśle farmaceutycznym ze względu na jego przeciwskurczowe, moczopędne i żółciopędne właściwości. Rozgrzewa, łagodzi bóle, zwalcza stany zapalne oraz działa napotnie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W oregano znajdziemy również witaminy A, B, C, E i K, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Przyprawa to cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, selenu oraz fosforu.

Warto częściej sięgać po oregano
Warto częściej sięgać po oregano (Pixabay)

2. Właściwości oregano

Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois odkryli, że oregano ma zdolność blokowania enzymów, które pełnią kluczową rolę w wydzielaniu insuliny. Przyprawa działa podobnie do leków, które przyjmują pacjenci z cukrzycą typu 2.

Oregano korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy, wysoka zawartość błonnika poprawia funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Przyczynia się też do utraty wagi – szybsze uczucie sytości zmniejsza chęć podjadania.

Przez wiele osób oregano uważane jest za doskonałą odtrutkę. Aromatyczny napar sprawdzi się w przypadku wielu chorób układu pokarmowego, jak wrzody żołądka i zespół jelita drażliwego. Dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe.

Przyprawa ma także działanie rozkurczowe i wykrztuśne, warto po nią sięgać w czasie przeziębień. Upora się z katarem i kaszlem. Ze względu na uspokajające działanie oregano, pomaga w walce z bezsennością, wspomaga pamięć i koncentrację, a przede wszystkim poprawia samopoczucie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze