Lubisz czosnek? Musisz o tym pamiętać

Nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek jest zdrowy. O jego właściwościach najczęściej przypomina się jesienią i zimą. Nie bez przyczyny bowiem nazywa się go naturalnym antybiotykiem. By jednak substancje w nim zawarte pozytywnie wpłynęły na nasze zdrowie, trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie. Jakiej?

By czosnek miał pozytywny wpływ na zdrowie, musi być zmiażdżonyBy czosnek miał pozytywny wpływ na zdrowie, musi być zmiażdżony
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Czosnek to roślina ceniona w medycynie ludowej od wieków. Dzisiaj również przypisuje się mu wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Stosuje się go w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.

Czosnek przyspiesza również proces trawienia, nasila wydzielanie żółci, a tym samym mobilizuje jelita do wydajniejszej pracy. Warto dodawać go do wszystkich potraw ciężkostrawnych, zwłaszcza, że zapobiega on powstawaniu wzdęć.

Przeczytaj również:

By jednak obecna w świeżym czosnku allina przekształciła się w aktywną allicynę, a ta właśnie odpowiada za właściwości prozdrowotne tej rośliny, uszkodzone muszą zostać tkanki czosnku. Konieczne jest zatem rozgniecenie ząbka, a im bardziej uszkodzony, tym lepiej. To jednak nie wszystko.

Proces uwalniania allicyny trwa kilka minut. Trzeba więc chwilę odczekać zanim zdecydujemy się dodać czosnek do przyrządzanej potrawy.

Pamiętajmy również, by nie kroić czosnku na zapas. Do jego rozgniatania warto wykorzystać swoją dłoń lub drewnianą łyżkę. Surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem.

Przeczytaj również:

Naturalny lek na niedoczynność tarczycy. Wystarczy kilka gramów dziennie

Co równie ważne, czosnku, podobnie jak miodu, nie wolno ogrzewać. W przeciwnym razie utraci większość cennych substancji. Jeśli chcemy z jego dodatkiem przygotować syrop lub dodać go do mleka, napój musi mieć temperaturą nie wyższą niż 40°C.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka