Dowiedz się, że ile powinieneś spożywać węglowodanów. Znamy prosty trik

Naukowcy przekonują, że istnieje banalny sposób, który podpowie ci, ile możesz spożywać węglowodanów. Chcesz wiedzieć, czy możesz jeść bezkarnie makaron? Zrób ”test krakersa”.

"Test krakersa" pomoże określić jak nasz organizm toleruje węglowodany i w jak szybko je trawi (123rf.com)"Test krakersa" pomoże określić jak nasz organizm toleruje węglowodany i w jak szybko je trawi (123rf.com)

Geny a węglowodany

Dietetycy uwielbiają dyskutować o węglowodanach. Co chwilę pojawiają się nowe doniesienia i badania na ten temat. Niektóre z nich są szokujące i łamiące dotychczasowe myślenie. Ostatnio znów zrobiło się o nich głośno. To za sprawą stwierdzenia, że regularne jedzenie makaronów może przyczynić się do spadku masy ciała. Pojawiają się też pogłoski, że spożywanie ich wieczorem jest zdrowsze niż rano.

W jakich ilościach powinniśmy zatem je spożywać? Według genetyka dr Sharona Moalema, jest to zależne od naszych genów. Proponuje on ”test krakersa”. Pomoże to określić, jak nasz organizm toleruje węglowodany, jak je trawi i w jaki sposób rejestruje.

O swojej metodzie dr Moalem wspomniał w książce “Restart DNA - odblokuj swój kod genetyczny, aby jeść zgodnie ze swoimi genami, schudnąć i zatrzymać proces starzenia się". Wydał ją w 2016 roku.

Jak zrobić test?

Dr Xand van Tulleken postanowił sprawdzić teorię Moalema w praktyce. To testu wybrał grupę studentów. Każdy z nich miał przez 30 sekund ssać niesolonego krakersa i zgłosić się, gdy poczuje, że smak się zmienia. Część badanych podnosiła rękę po 17 sekundach, inni po 30, a niektórzy nie zgłosili się wcale.

Krótki czas, w którym studenci zarejestrowali zmianę smaku świadczy o tym, że w ich ślinie znajduje się wysokie stężenie amylazy. Jest to enzym rozkładający wielocukry, które następnie rejestrowane są przez kubki smakowe. Wytwarzany jest przez ślinianki. Według van Tullekena, ci, którzy szybko poczuli zmianę smaku, mogą jeść tyle węglowodanów, na ile mają ochotę. Niestety, nie wszyscy mają to szczęście. Niektórzy muszą kontrolować spożywanie każdej ilości węglowodanów - jeśli żując krakersa długo czekałeś na zmianę smaku, lepiej uważaj na to, ile makaronu i pieczywa jesz.

Jeśli nie czujesz smaku po 30 sekundach, nie przejmuj się. Teoria Moalema wymaga weryfikacji oraz wykonania przez ciebie pogłębionych badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka