Trwa ładowanie...

Dr Joel Fuhrman poleca przepis na antynowotworową zupę

 Kamil S. Sikora
16.03.2022 20:15
Dr Joel Fuhrman poleca przepis na antynowotworową zupę
Dr Joel Fuhrman poleca przepis na antynowotworową zupę (Getty Images, Facebook)

Antyrakowa zupa, której przepis opracował światowej sławy lekarz dr Joel Fuhrman powinna na stałe zagościć w naszym menu. Według eksperta ta smaczna potrawa zmniejsza ryzyko nawet ośmiu typów raka.

spis treści

1. Antynowotworowy przepis na zupę

Dr Joel Fuhrman jest lekarzem medycyny rodzinnej, ekspertem żywieniowym i dyrektorem badań w Nutritional Research Foundation. To znany na całym świecie propagator zdrowego stylu życia i twórca wielu przepisów, których regularne spożywanie może uchronić przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi.

Dr Fuhram to również autor wielu książek o tematyce zdrowotnej. Lekarz chętnie dzieli się swoją wiedzą za pośrednictwem mediów społecznościowych i pokazuje, jak przygotować poszczególne dania. Jednym z największych hitów dra Furhmana jest zupa antyrakowa. Przepis ten bije rekordy popularności na całym świecie, dlatego warto go poznać i włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Jak przygotować zupę, która chroni przed rakiem wątroby, trzustki, jelita grubego, odbytnicy, okrężnicy, żołądka, jelita cienkiego i pęcherzyka żółciowego?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Składniki zupy antynowotworowej doktora Fuhrmana:

  • 1 szklanka fasoli (najlepiej mung),
  • 4 średnie cebule,
  • 4 szklanki wody,
  • 6 średniej wielkości cukinii,
  • 3 pory,
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowca,
  • 4 szklanki świeżego soku z marchewki,
  • 2 gałązki jarmużu, kapusty pekińskiej lub innej zieleniny
  • 2 szklanki soku z selera naciowego,
  • 0,25 kg świeżych grzybów.

Na początek wcześniej namoczoną fasolę wrzucamy do dużego garnka z wodą i gotujemy. Jeżeli użyjemy fasoli mung, czas gotowania powinien wynosić 20 minut, a w przypadku większej odmiany od 30 do 40 minut. Następnie dodajemy posiekany jarmuż (bez łodyżek) lub inną zieleninę.

Potem do garnka wrzucamy pokrojoną na połówki cebulą i cukinię oraz pora pokrojonego na duże kawałki. Po 15 minutach gotowania za pomocą cedzaka wyjmujemy cukinię, cebulę i pora i przekładamy je do blendera.

Do kielicha blendera wlewamy również chochlę wywaru i dosypujemy połowę orzechów. Po dokładnym zblendowaniu składników mieszankę wlewamy z powrotem do zupy. Wlewamy też soki warzywne, dodajemy resztę orzechów posiekanych w średnie kawałki i pokrojone grzyby. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Tak przygotowaną zupę możemy wzbogacić natką pietruszki.

Smacznego i na zdrowie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze