Zupy

Zupy

Zupy to znakomity sposób na wprowadzenie do swojej diety większej ilości zdrowych warzyw i urozmaicenie swojego jadłospisu. W zależności od tego, jaki przepis na zupę wybierzemy, możemy wykorzystać ją jako sycący pomysł na obiad, jak i na lekką kolację. Dietetyczne zupy sprawdzą się też jako pożywne posiłki w trakcie diety odchudzającej.

Zupy – przepisy

Zupy to dobry pomysł na rozpoczęcie swojej przygody z gotowaniem. Przepis na rosół, zupę pomidorową czy zupę ogórkową są najczęściej mało skomplikowane i nie wymagają dużej ilości produktów spożywczych.

Wybrane warzywa najlepiej pokroić w małe kawałki, a następnie zalać wodą i gotować do czasu, aż zmiękną. Jeżeli wykorzystujemy produkty o różnej twardości, na początku dodajemy te wymagające najdłuższego gotowania.

Całość doprawiamy na samym końcu – aby zupa była zdrowsza, lepiej ograniczyć sól, skupiając się na przyprawach i świeżych ziołach – koperku, natce pietruszki czy bazylii.

Zupy kremy

Zupa krem to jeden z ciekawszych sposobów na podanie takiego dania. Przygotowuje się je podobnie jak klasyczne dania, a na koniec blenduje wszystkie składniki na gładki krem. Całość posypać można grzankami lub pestkami dyni i polać odrobiną oliwy z oliwek.

Popularnymi przepisami są między innymi zupa krem z zielonego groszku, zupa krem z kalafiora czy zupa krem z cebuli. Warto sięgać po nie jak najczęściej, aby wprowadzić do swojej diety dodatkową porcję warzyw.

Zupy a odchudzanie

Zdrowe zupy oparte na warzywach są lekkim i smacznym pomysłem na urozmaicenie diety odchudzającej. W tym wypadku sprawdzą się głównie czyste zupy jarzynowe lub zupy kremy, oparte na warzywach.

Podczas odchudzania warto uważać z dodatkami, jakie wykorzystujemy podczas przygotowywania zupy. Jeżeli chcemy, aby posiłek był bardziej pożywny, warto wzbogacić go kaszą gryczaną lub kaszą pęczak, zamiast tradycyjnie – makaronem czy ziemniakami.

Wybierając przepis na dietetyczną zupę, warto sięgać po te, które nie zawierają w składzie śmietany lub mąki. Do zdrowych zup lepiej wybierać niskokaloryczne dodatki, takie jak jogurty.

Zupy a zdrowie

Właściwości zdrowotne zup zależą głownie od tego, na jakich składnikach oprzemy nasz przepis. Najzdrowszym rozwiązaniem są zupy warzywne, do których nie dodajemy kalorycznych wypełniaczy.

Zupy jarzynowe dostarczą nam głównie cennych witamin i składników odżywczych. Jeżeli dodamy do nich dobre tłuszcze, w postaci np. oliwy z oliwek czy pestek słonecznika.