Drinki z rumem - charakterystyka rumu, Cuba Libre, Mohito, Pina Colada
Drinki z rumem serwowane są w koktajl barach, restauracjach, a także klubach tanecznych. Cieszą się ogromną popularnością, a ich bazowym składnikiem jest wysoko procentowy alkohol o nazwie rum. Ile kalorii zawierają drinki na bazie tego alkoholu? Jak przyrządza się popularne Mojito?
1. Charakterystyka rumu
Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym, który w wielu legendach przedstawiany jest jako ulubiony trunek żeglarzy, marynarzy, piratów oraz rebeliantów. Napój zawierający od 37,5% do 81% alkoholu, wytwarzany jest na bazie sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub ciemnobrązowej, gęstej melasy trzcinowej. Na rynku dostępne są różne rodzaje rumu:
- białe, zwane również przejrzystymi lub srebrnymi – charakteryzują się lekkim, łagodnym, bardzo słodkim smakiem. Doskonale nadają się jako baza do drinków.
- złote, zwane również bursztynowymi – charakteryzują się znacznie mocniejszym aromatem niż rumy białe. Cechą charakterystyczną jest ich złota lub bursztynowa barwa.
- ciemne, zwane również czarnymi – charakteryzują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Kraje pochodzenia napoju to Jamajka, Haiti, Martynika, Gwatemala, Nikaragua.
- aromatyzowane –charakteryzują się wyraźną nutą owocową np. kokosową, pomarańczową oraz zawartością alkoholu poniżej czterdziestu procent. Najpopularniejszym aromatyzowanym rumem jest napój Malibu.
2. Przepisy na drinki z rumem
2.1. Cuba Libre
Cuba Libre, określany również jako Cuba Librae jest popularnym koktajlem alkoholowym, który został stworzony ponad sto lat temu w Hawanie, stolicy Kuby. Składniki potrzebne do przygotowania tego napoju to: rum, cola oraz opcjonalnie limonka. W jakim szkliwie powinien być podawany ten drink? Najlepiej w niskiej szklance posiadającej grube dno.
Oto przepis na pyszne, orzeźwiające Cuba Libre:
Wrzuć do szklanki kilka kostek lodu, dodaj 50 mililitrów białego rumu np. Bacardi oraz 10 mililitrów soku z limonki. W kolejnym kroku dopełnij drinka 120 mililitrami coli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Wartość kaloryczna przyrządzonego w ten sposób drinka alkoholowego o nazwie Cuba Libre wynosi około 140 kalorii.
2.2. Mojito
Mojito to niezwykle popularny, orzeźwiający drink przyrządzany na bazie białego rumu. Jest słodko-kwaśno-miętowy, a do jego przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:
- biały rum (40 mililitrów)
- syrop cukrowy (20 mililitrów) lub cukier brązowy albo biały (2 łyżeczki)
- limetka (2 ćwiartki)
- świeża mięta (6 listków)
- woda gazowana (40 mililitrów)
- pokruszony lód.
Dokładnie umyte ćwiartki limonki wrzuć do wysokiej szklanki. Dodaj świeże listki mięty. Całość ugnieć tak, aby składniki puściły olejek. W kolejnym kroku dodaj syrop cukrowy ew. cukier trzcinowy lub biały.
Szklankę wypełnij drobno skruszonym lodem. Zalej lód 40 mililitrami białego rumu oraz 40 mililitrami wody gazowanej. Całość dokładnie wymieszaj przy użyciu długiej łyżki lub mieszadła barmańskiego.
W jednym drinku mojito występuje wartość kaloryczna 120 kcal. Porcja ta dostarcza naszemu organizmowi:
- 0.20 g białka
- 5 g węglowodanów
- 0.04 g tłuszczu.
2.3. Pina Colada
Pina Coladę przyrządza się z następujących składników:
- białego rumu (30 mililitrów)
- słodkiej śmietanki kokosowej (30 mililitrów)
- soku z ananasa (90 mililitrów)
- pokruszonego lodu.
Wszystkie wyżej wymienione produkty rozdrobnij przy użyciu blendera. Tak przyrządzony koktajl charakteryzuje się niezwykle ciekawym aromatem oraz aksamitną konsystencją. W 100 gramach Pina Colady występuje wartość energetyczna 174 kalorii. Porcja ta dostarcza do naszego organizmu:
- 0,42 g białka,
- 22,7 g węglowodanów,
- 22,3 g cukrów,
- 0,30 g błonnika.