Duszenie potraw

Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie znajomość arkanów sztuki kulinarnej pozwala na zdrowe gotowanie. Nieumiejętnie przyrządzone jedzenie jest pozbawione wartości odżywczych i może być tuczące. Oprócz duszenia potraw, warzyw i mięsa, można gotować we wrzątku, blanszować, gotować w kąpieli wodnej, gotować na parze, pod ciśnieniem i tym podobne. Duszenie polega na gotowaniu pod przykryciem z bardzo małą ilością wody.

Duszenie potrawDuszenie potraw

Jak dusić mięso?

Duszenie to technika kulinarna polegająca na połączeniu smażenia z gotowaniem. Udusić można prawie każde mięso, drób, dziczyznę, ryby, warzywa, grzyby. Z zasady nie poddaje się tej metodzie mięsa, które nie nadaje się do smażenia lub pieczenia. Duszenie mięsa i duszenie warzyw to jedna z częściej stosowanych metod. Duszenie mięsa polega na początkowym jego obsmażeniu w nienakrytym rondlu. Wysmażony tłuszcz należy odlać, mięso zalewa się płynem (bulionem, wodą, winem, mlekiem) na wysokość jednej trzeciej ścianek garnka. Garnek należy przykryć. To, ile czasu poddaje się mięso duszeniu, zależy od wielkości kawałka mięsa i jego gatunku.

Mięso przeznaczone na gulasz, paprykarz lub ragout powinno być pokrojone na małą kosteczkę. Mięso na bitki można pokroić w plastry wzdłuż włókien. Duszenie mięsa mielonego jest najkrótsze. Duszeniu można też poddawać ryby, które podobnie jak mięso mielone, dusi się krótko. Mięso i ryby powinny mieć uzupełnianą wodę w miarę wyparowywania tej, która jest w garnuszku. Mięso będzie gotowe, gdy będzie miękkie. Znajdująca się pod przykryciem woda zamieniana jest w parę wodną, która wnika we włókna mięsa, kruszy je, spulchnia i rozpuszcza soki, w których potrawa „dochodzi”. Dodatek tłuszczu ma na celu podniesienie stopnia ciepła i przyspieszenie duszenia.

Jak dusić warzywa?

Warzywa puszczają sok, w którym się je dusi. Poddając warzywa obróbce termicznej, dodaje się odrobinę wody, soli i cukru. Duszenie warzyw wykonuje się następująco: oczyszczone warzywa zalewa się niewielką ilością wody, do której dodaje się sól, cukier i pieprz. Kiedy woda zabulgocze, należy zmniejszyć gaz pod garnuszkiem. Woda zacznie wyparowywać, więc należy ją uzupełnić. Kiedy warzywa osiągną oczekiwaną miękkość, nie trzeba ich odcedzać. Pozostała woda będzie podstawą sosu, a witaminy i minerały w niej zawarte będą cennym dodatkiem.

Mała ilość wody w garnku oraz sól i cukier zapobiegają przenikaniu cennych składników odżywczych z warzyw do płynu. Warstwa tłuszczu, która pokrywa duszone warzywa, chroni je od dostępu powietrza i rozkładu witamin. Wywaru, który powstaje w wyniku duszenia warzyw, nie należy odcedzać – może on stanowić po zagęszczeniu aromatyczny sos. Warto wykorzystać zawarte w nim cenne składniki odżywcze i spożyć razem z uduszoną jarzyną. Najczęściej duszonymi warzywami są: marchewka, kalarepka, pory, kalafior, kapusta, pomidory i dynia.Warzywa, które mają zostać duszone, powinny mieć cienką skórkę lub być z niej obrane. Wówczas szybciej stają się miękkie i nie tracą wielu składników odżywczych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka