Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Dżem z mirabelek
Na półkach sklepowych zazwyczaj znajdują się dżemy z truskawek, wiśni i porzeczek. Jednakże trudno jest zakupić dżem mirabelkowy, dlatego warto samemu zrobić go w domu i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Składniki:
- 1 kg mirabelek,
- 1 kg cukru,
- sok z dwóch cytryn.
Sposób przygotowania:
Umyte i wypestkowane śliwki mirabelki wsyp do dużego garnka i wymieszaj z cukrem. Przykryj przykrywką i pozostaw na noc. Następnego dnia dodaj do owoców sok z cytryny i zagotuj na ostrym ogniu przez 4 minuty. Gorący dżem wlej do wyparzonych i wysuszonych słoików. Szczelnie zamknij. Dżem świetnie nadaje się na kanapki albo do deserów.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 20,0 |
Białko | 0,1 g |
Tłuszcz | 0,0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 5,0 g |
Błonnik | 0,3 g |
Witamina C | 2,3 mg |
Witamina A | 7,4 µg |