Dżemy owocowe – czy to dobra propozycja na śniadanie?
Dżem owocowy to produkt zaliczany do kategorii wysokosłodzonych koncentratów owocowych. Oprócz dżemów należą do nich także takie wyroby jak: konfitury, marmolady, galaretki i powidła. Kupując gotowy dżem, nie powinniśmy być zaskoczeni, że nie przypomina on wyrobu przygotowanego w domu. Dżem powinien być produktem o żelowej konsystencji, w której zawieszone są drobno rozdrobnione owoce, a produkt taki można uzyskać dzięki bardzo krótkiemu gotowaniu z dodatkiem pektyny. Przygotowany w domu dżem jest przeważnie poddawany dłuższemu gotowaniu i w rzeczywistości jest raczej konfiturą.
Jakie rodzaje dżemów wybierać?
Dżemy różnią się wartością odżywczą w zależności od tego, jakie owoce zostały zastosowane do ich przygotowania. Im bardziej szlachetne i wartościowe owoce, tym większa wartość dietetyczna otrzymanego z nich dżemu. Dlatego też najlepszym źródłem witaminy C jest dżem z czarnej porzeczki, truskawkowy to z kolei bogactwo elagotanin o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, pomarańczowy – wzmacniającej układ odpornościowy naringeniny, a wiśniowy i malinowy – antocyjanów o bardzo wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Wybierając dżemy, warto więc stosować podobną zasadę jak przy owocach – im bardziej różnorodnie i kolorowo, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Ilość cukru w dobrym dżemie
Ilość cukru w dżemie zależy od tego, czy wybierzemy dżem wysokosłodzony czy niskosłodzony. Dżemy wysokosłodzone zawierają nie mniej niż 60 proc. ekstraktu (co w przybliżeniu odpowiada zawartości cukru), a dżemy niskosłodzone nie mniej niż 28 proc. i nie więcej niż 50 proc. Na ekstrakt w gotowym produkcie składa się zarówno cukier pochodzący z owoców, jak i cukier spożywczy dodany podczas gotowania dżemu. Na etykiecie jest często podawany jako łączna zawartość cukru w 100 g produktu. Określenie, jaka ilość cukru została dodana, nie jest łatwe – producent za każdym razem musi to odpowiednio obliczyć, uwzględniając, jak słodka jest partia owoców, z której właśnie produkowany jest dżem. Z dietetycznego punktu widzenia, im niższa sumaryczna zawartość cukrów w produkcie, tym lepiej – mniej cukru dodatkowego wprowadzimy tą drogą do naszego jadłospisu. W przypadku dżemów niskosłodzonych maksymalna możliwa zawartość cukru to 50 g w 100 g, ale wielu producentów stosuje zdecydowanie niższy dodatek.
Ilość gramów owoców na 100 gramów dobrego dżemu
Minimalna zawartość owoców w dżemie jest ściśle określona przez przepisy – w przypadku dżemów zwyczajnych jest to nie mniej niż 350 g na 1 kg dżemu (wyjątek stanowią bardzo kwaśne owoce, jak czarne porzeczki, jarzębina czy rokitnik, gdzie minimalna ilość to 250 g). Dżemami o wyższej zawartości owoców są dżemy ekstra, do przygotowania których powinno się użyć co najmniej 450 g owoców na 1 kg wyrobu gotowego (i odpowiednio 350 g owoców kwaśnych). Producent może oczywiście użyć więcej owoców, niż wynika to z dolnej granicy podawanej w przepisach. Nie powinniśmy się jednak spodziewać wartości bliskich 100 proc. Gdyby bowiem tak było, nie udałoby się uzyskać odpowiedniej zawartości ekstraktu i konsystencji dżemu. Naprawdę dobre jakościowo dżemy mogą być przygotowane z 550–650 g owoców na 1 kg wyrobu.
Składniki nieobecne w dobrym dżemie
Dobry dżem powinien się składać z owoców, cukru, pektyny i soku z cytryny lub kwasu cytrynowego – celem uzyskania odpowiedniej kwasowości. Składnikiem neutralnym jest kwas L-askorbinowy, czyli witamina C, dodawany jako przeciwutleniacz. Nie oznacza to, że producenci ograniczają się do takich właśnie składników – na etykiecie niejednego produktu można znaleźć także syrop glukozowo-fruktozowy, inne niż pektyna składniki zagęszczające, stabilizatory, a także konserwanty, takie jak sorbinian potasu czy benzoesan sodu. Te ostatnie mają na celu zapobiegać pleśnieniu dżemu po tym, jak go otworzymy, nabierzemy odrobinę i odstawimy do lodówki. Jeżeli planujemy zjeść dżem w ciągu kilku dni, warto wybrać produkty bez tych dodatków, jeżeli jednak stoi on w lodówce dłużej, konserwanty umożliwią nam bezpieczne, powolne zjedzenie całego słoika. Jeżeli na powierzchni dżemu zaobserwujemy choćby ślad pleśni, całe opakowanie należy wyrzucić. Pleśnie tworzą jedne z najsilniejszych na świecie toksyn o działaniu rakotwórczym, dlatego produktów z objawami pleśnienia absolutnie nie powinno się spożywać.
Dżem na śniadanie
Dżem można uznać za dobre uzupełnienie diety. Oczywiście, jeżeli tylko mamy możliwość spożywania świeżych owoców, zawsze powinny być one pierwszym wyborem, ale w sezonie zimowym warto spożywać dżemy z owoców szlachetnych i w ten sposób dostarczać organizmowi cennych składników. Pamiętajmy jednak, że dżem to źródło cukru – powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach oraz nie powinien się znajdować w diecie osób mających problem z tolerancją glukozy.