Dziadek robił co roku. Nigdy nie miał problemów z sercem i jelitami
Te słodkie owoce, choć delikatne i niewielkie, mają w sobie moc minerałów oraz witamin. Można z nich przygotować także pyszną nalewkę. Jest niezwykle prosta, dlatego warto ją wypróbować i delektować się jej słodkim smakiem w zimowe wieczory.
1. Maliny są pełne zdrowotnych właściwości
Nalewka z malin zachwyca intensywnym kolorem i smakiem. Malinówka jest zalecana kobietom, które zmagają się z bolesnymi miesiączkami oraz PMS. Wielu ludzi pije kieliszek, gdy czuje, że dopada ich przeziębienie, a także przy problemach żołądkowych.
Spożywanie malin wiąże się z długą listą korzyści dla zdrowia. Są dobre dla serca, ponieważ zawierają niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania potas. Mają w sobie także mangan, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi.
Maliny są także dobrym źródłem błonnika i zawierają go znacznie więcej niż większość innych owoców. W jednej filiżance tych owoców znajduje się aż 8 g błonnika, więc niewiele potrzeba, by dawały uczucie sytości na długi czas.
Choć słodkie, maliny mają w sobie mniej cukru niż większość owoców. Są także pełne przeciwutleniaczy, których najwięcej znajduje się w czarnych malinach. Maliny zawierają także witaminę C oraz witaminy z grupy B.
2. Przepis na nalewkę z malin
Do przygotowania nalewki mojego dziadka potrzebne będzie:
- 1 kg malin
- 500 g cukru
- 500 ml spirytusu
Sposób przygotowania nalewki z malin
- Przygotowywanie nalewki z malin należy zacząć od dokładnego umycia owoców i usunięcia z nich szypułek. Można także wykorzystać mrożone owoce, ale trzeba je najpierw rozmrozić.
- Owoce należy przełożyć do dużego słoika i zasypać cukrem oraz zalać spirytusem, tak by zakrył wszystkie maliny. Potem słój należy odstawić na 5-6 tygodni i raz na kilka dni otworzyć go, aby wymieszać owoce.
- Po upływie wskazanego czasu należy przelać nalewkę do butelki przez gazę lub sitko. Pozostawić w chłodnym miejscu.
Taka nalewka będzie gotowa do spożycia, ale najlepsza będzie po kilku miesiącach od przygotowania. Zamiast spirytusu do przygotowania nalewki z malin, można wykorzystać wódkę. Wtedy jednak należy znacznie częściej mieszać owoce, najlepiej raz codziennie.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl