4 z 6Zdrowe mięso
Dlaczego dziczyzna jest taka zdrowa?
- Wpływ na to ma sposób, w jaki dzika zwierzyna żyje. Ma dużo ruchu w nieograniczonym terenie. Nie odkłada nadmiaru tkanki tłuszczowej. Mięśnie są lepiej dotlenione, ukrwione – dodaje ekspertka.
Dziczyzna zawiera bardzo mało cholesterolu. Może być więc spożywana przez wszystkich. Dietetycy polecają ją w profilaktyce chorób serca, miażdżycy. To też bogactwo sporej ilości l-karnityny.
- Mięso to zalecane jest przez kardiologów osobom z wadami serca. Spożywane regularnie ułatwia bowiem odbudowę ubytku w sercu. Dziczyzna jest też znakomita dla anemików. Mięso sarny czy jelenia (tzw. czerwone) zawiera znacznie więcej łatwo przyswajalnego żelaza niż np. podroby czy wołowina – mówi dietetyk.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Pojawia się podczas drzemki. Może być objawem choroby płuc