Edemame (zielona soja) - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie

Edemame (zielona soja) to niedojrzałe ziarna soi, zamknięte w pokrytych włoskami strąkach. Produkt jest niezwykle smaczny i wyjątkowo zdrowy. Popularność edemame stale rośnie, szacuje się, że obecnie stanowi on drugi najbardziej znany produkt sojowy w Stanach Zjednoczonych. Jest też stałym składnikiem potraw kuchni japońskiej i chińskiej. Co warto wiedzieć o edamame?

Edemame (zielona soja) to niezwykle wartościowy produkt.Edemame (zielona soja) to niezwykle wartościowy produkt.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest edamame?

Edemame (zielona soja) to niedojrzałe nasiona soi, znajdujące się w twardych, owłosionych strąkach. Produkt ma lekko słodki, orzechowy smak, wyglądem przypomina bób lub groszek.

Konsystencja ziaren jest mięsista i miękka zarazem. Edemame pochodzi z Japonii, gdzie wciąż cieszy się dużą popularnością, jest też dobrze znanym składnikiem kuchni chińskiej.

Wartości odżywcze edamame

100 gramów edemame zawiera:

  • wartość energetyczna - 121 kcal,
  • kwasy omega-3 - 361 mg,
  • kwasy omega-6 - 1794 mg,
  • cholesterol- 0 g,
  • białko - 12 g,
  • błonnik - 5,2 g,
  • witamina A - 15 μg,
  • beta-karoten - 175 μg,
  • witamina E - 0,7 mg,
  • witamina B1 - 0,2 mg,
  • witamina B2 - 0,2 mg,
  • witamina B3 - 0,2 mg,
  • witamina B4 - 56,3 mg,
  • witamina B5 - 0,4 mg,
  • witamina B6 - 0,1 mg,
  • witamina B9 - 311,0 μg,
  • witamina K - 26,7 μg,
  • witamina C - 6,1 mg,
  • potas - 436 mg,
  • fosfor - 169 mg,
  • magnez - 64 mg,
  • wapń - 63 mg,
  • żelazo - 2,27 mg,
  • cynk - 1,4 mg,
  • selen - 0,8 mcg.

Edamame to wartościowy produkt, bogaty w substancje odżywcze. Jedna szklanka ugotowanych ziaren zaspokaja jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na białko oraz błonnik pokarmowy.

Jednocześnie dostarcza niespełna 200 kcal, a także sporą dawkę cennych kwasów omega-3 i 6. Jest szczególnie polecanym produktem dla wegeterian i wegan, ze względu na łatwo przyswajalne białko i wysoką zawartość witamin z grupy B.

Ponadto, w składzie obecna jest witamina K, magnez, fosfor, żelazo czy wapń. Edemame mogą bez obaw spożywać osoby na diecie, ponieważ jest to produkt niskokaloryczny.

Warto, by zielona soja regularnie znajdowała się w diecie pacjentów chorych na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze czy choroby nerek. Izoflawony pozytywnie wpływają na samopoczucie osób ze zdiagnozowaną osteoporozą, kwas foliowy jest składnikiem niezbędnym dla kobiet w ciąży, a fitoestrogeny redukują ból głowy, napięcie przedmiesiączkowe i zmniejszają stężenie cholesterolu.

W składzie edemame obecny jest też wapń, który wzmacnia kości i zęby, a także przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się organizmu, poprawiają nastrój i płodność.

Zastosowanie edemame w kuchni

Edemame w Polsce może być stosunkowo trudno dostępne. Produktu warto szukać w dużych supermarketach lub w sklepach, oferujących żywność azjatycką.

Zielona soja jest delikatnie słodka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy gotować ją przez pięć minut lub podgrzać w mikrofali w miseczce z wodą przez trzy minuty.

Może być traktowana jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu czy kolacji. Świetnie sprawdza się jako element sałatki, zupy czy gulaszu.

Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, w szczególności z doprawionym kurczakiem. Jako przekąska cieszy się ogromną popularnością w połączeniu z piwem lub jako przystawka przed sushi.

Często tuż przed podaniem edemame posypuje się solą i suszonymi płatkami wędzonego tuńczyka. Produkt można też zmielić z odrobiną czosnku, oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, by uzyskać niezwykle smaczną pastę do pieczywa.

Zastosowań edemame jest wiele, ponieważ soja ma delikatny, lekko orzechowy smak i dobrze komponuje się z większością potraw. Warto pamiętać, by nasiona zużyć w ciągu 10 godzin od ugotowania, ponieważ w przeciwnym razie stracą one swój smak.

Przeciwwskazania przed spożywaniem edemame

  • alergia na soję,
  • zaburzenia układu hormonalnego u dzieci,
  • zaburzenia układu hormonalnego u dorosłych,
  • kamica moczowa,
  • zapalenie okrężnicy,
  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka