Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

Jaja od szczęśliwych kur, naturalne mleko czy eko-owoce. Czy faktycznie, wszystko, co ładnie się nazywa i kojarzy z ekologią właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać jedzenie ekologiczne?

Jak rozpoznać ekologiczną żywność? Jak rozpoznać ekologiczną żywność?
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Zdrowe odżywianie, owoce i warzywa naturalnego pochodzenia, mniej kalorii, więcej witamin. Od kilku lat w Polsce panuje moda na ekologię. Coraz więcej Polaków je świadomie, wybierając produkty wyższej jakości. Czy to zawsze oznacza ekologię? Niekoniecznie.

Ekologiczne mięso jest zdrowsze – orzekli naukowcy z Uniwersytetu New Castle w Wielkiej Brytanii. Przedstawili również ciekawe zestawienia produktówz którego wynika, że ekologiczne mięso i mleko zawiera aż o 50 proc. więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. niż te pochodzące z hodowli masowej.

Ma z kolei mniejszą zawartość tych szkodliwych: mirystynowego oraz palmitynowego.

O 40 proc. więcej sprzężonego kwasu linolowego, a także więcej żelaza, witaminy E i niektórych kartenoidów ma mleko ekologiczne. Zawiera także aż o 74 proc. więcej jodu.

Zarówno warzywa, jak i owoce pochodzące z uprawy ekologicznej mają mniej substancji rakotwórczych, w tym metali ciężkich takich jak kadm. Nie zawierają także pestycydów, azotanu, azotynu.

Charakteryzują się za to większą zawartością niezbędnych dla człowieka antyoksydantów, w tym resweratrolu. Mowa tu o różnicy sięgającej nawet 69 proc., w porównaniu do upraw klasycznych.

Jak jednak poznać, czy leżące w sklepie na półce warzywa i owoce są ekologiczne? Należy dokładnie patrzeć na opakowania i umieszczone na nich oznaczenia.

- Na opakowaniu powinien być umieszczony znak „Euro-liść” – zielony prostokąt z listkiem utworzonym z białych z gwiazdek. W tym samym polu widzenia powinien znajdować się numer jednostki certyfikującej oraz oznaczenie pochodzenia surowca – precyzuje Dorota Kowalewska z BioCert Małopolska, jednostki certyfikującej rolnictwo i wydającej odpowiednie certyfikaty ekologiczne.

Aby producent żywności mógł nadać swojemu produktowi nazwę „ekologiczny”, musi spełnić szereg bardzo restrykcyjnych wymagań. Nierzadko przestawienie gospodarstwa rolnego z produkcji tradycyjnej na ekologiczną trwa latami i wiąże się z dziesiątkami szczegółowych kontroli. W przypadku produkcji mięsa jest ich jeszcze więcej.

 - Nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych - wszystkie używane nawozy muszą być naturalne, a także żadnych niedozwolonych środków ochrony roślin. Nabyte pasze – przemysłowe jak i te pochodzące z innych gospodarstw muszą posiadać certyfikat na zgodność z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007. Nabycie środków do produkcji ekologicznej powinno być odnotowane w rejestrach – dodaje ekspert.

Niestety, prawdziwie ekologiczne produkty często są droższe. Dlatego warto jaja, mleko, mięso czy sery kupować u sprawdzonych, zaprzyjaźnionych rolników.

Jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych, wiejskich i naturalnych produktów, a chcesz jeść ekologicznie, szukaj na opakowaniach tych nazw certyfikatów: Ekogwarancja PTRE, PNG, Cobico, Bioekspert, BioCert Małopolska, Polskie Centrum badań i Certyfikacji, Biuro ds. badań i Certyfikacji Oddział w Pile, Agro Bio test.

W przypadku mięsa, pewność tego lepszej jakości dają certyfikaty: QAFP, PQS, QMP.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka