Czujesz taki zapach banana? Od razu go wyrzuć!
Kupujesz banany i zastanawiasz się, czy jeszcze nadają się do spożycia? Przeczytaj zasady, które pomogą ci ustalić, czy ten owoc jeszcze się nie zepsuł.
1. Kiedy banan jest najlepszy?
Banany na całym świecie cieszą się dużą popularnością i smakoszy tego owocu nie brakuje także w Polsce. Często jednak w sklepach trafiają się banany, które są niedojrzałe albo już nie nadają się do użytku. Mamy jednak kilka rad, jak rozpoznać, kiedy banan jest najlepszy w smaku, a kiedy lepiej wyrzucić go do śmietnika.
Widzisz w sklepie zielone banany i rezygnujesz z ich zakupu? Niepotrzebnie, bo bez żadnych problemów dojrzeją w domu. Zwykle zielone banany dojrzewają w ciągu 3-4 dni. Co ciekawe, w pełni dojrzałe najlepiej nadają się do pieczenia na przykład chleba bananowego, bo wówczas zawierają największą ilość cukru.
Z dojrzewaniem trzeba jednak uważać, bo łatwo przekroczyć granicę. Z badań wynika, że w pełni dojrzałe banany nadają się do spożycia nawet przez siedem dni. Jak jednak rozpoznać, że nasz ulubiony owoc jest już zepsuty?
Oto oznaki zepsutego banana:
- skórka od banana zaczyna robić się czarna (może to być oznaką infekcji grzybiczej),
- na zewnątrz zauważyłeś pleśń,
- z banana wycieka płyn,
- wewnątrz banan ma już miękką konsystencję,
- wokół banana zauważyłeś muszki.
Ten ostatni punkt może także oznaczać, że muszki zdążyły złożyć na bananach jajka, a to jest szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia.
2. Masz takiego banana? Od razu go wyrzuć
Jest jeszcze jedna oznaka, która powinna cię skłonić do natychmiastowego wyrzucenia owocu. Chodzi o zapach. Jeżeli wyczuwasz, że banan pachnie pleśnią, stęchlizną lub sfermentowanym owocem, to nadaje się on już wyłącznie do śmietnika.
Co ciekawe, naukowcy ustalili, że jeżeli na bananie pojawiają się brązowe kropki, to nadal jest jadalny. Nawet taki, którego cała skórka zrobiła się brązowa. Takie banany mają w sobie najwięcej cukru i najlepiej smakują. Uważać jednak muszą osoby, które muszą ograniczać cukier. W dojrzałym bananie jest nawet 15 gramów cukru!
Nie warto z kolei jeść niedojrzałych bananów, bo mają w sobie więcej garbników i skrobi. To z kolei może prowadzić do problemów z trawieniem. Dlatego lepiej poczekać aż owoc dojrzeje, bo dzięki temu będzie on nie tylko lepiej smakować, ale także jest znacznie zdrowszy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl