Eksperci ostrzegają. Przestań jeść tilapię

Wyjście do restauracji z przyjaciółmi na świeżą rybkę to miłe doświadczenie zwłaszcza latem. Co więcej, jesteśmy przekonani, że w ten sposób pozyskamy dla swojego organizmu niezbędne składniki i witaminy. Jednak są gatunki ryb, którym powinnismy się bliżej przyjrzeć. Okazuje się, że nie wszystkie z nich są tak zdrowe jak myślimy.

Tilapia to jedna z najpopularniejszych ryb hodowlanych  w Ameryce (123rf.com)Tilapia to jedna z najpopularniejszych ryb hodowlanych w Ameryce (123rf.com)

Tilapia nie posiada składników odżywczych

Tilapia to jedna z najpopularniejszych ryb hodowlanych w Ameryce. Jest przystępna cenowo w porównaniu do innych gatunków. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie kupowana.

Eksperci jednak sygnalizują, aby trzymać się od niej jak najdalej. Dlaczego? Jednym z głównych powodów jest to, że zawiera minimalne ilości składników odżywczych. Według naukowców z Wydziału Medycyny Wake Forest University,** tilapia ma znacznie niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 niż większość ryb.

Kwasy tłuszczowe omega-6

W tilapii zawarte są duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6. Mają one bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dla porównania tyle samo kwasów zawiera hamburger lub bekon. Co więcej mogą one powodować raka. W rybie znajdują się również kwas arachidonowy. Zwiększa on stany zapalne w organizmie, które bezpośrednio związane są z chorobą Alzheimera.

Tilapia zawiera kwasy omega-6, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm (123rf.com)
Tilapia zawiera kwasy omega-6, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm (123rf.com)

Innymi toksycznymi substancjami, które znaleziono w tilapii, są dioksyny. Wykazują działanie rakotwórcze - mogą przyczynić się do wystąpienia raka płuc bądź nowotworów przewodu pokarmowego. Ponadto toksycznie działają na skórę, powodując trądzik. Dioksyny wywołują zmiany poziomu hormonów tarczycy oraz są szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży - mogą powodować obumieranie zarodka lub wykształcenie się wad rozwojowych u płodu.

Naukowcy polecają jeść łososia słodkowodnego. Zawiera od 700 do 1800 kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym wyborem są także sardynki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka