Etykiety oleju z awokado wprowadzają w błąd. Naukowcy ostrzegają
Najnowsze badania pokazują, że większość testowanych olejów z awokado zawiera błędne informacje na etykietach. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiedli, że skład podany na opakowaniu nie jest prawdziwy, a oleje są ze sobą mieszane.
1. Olej z awokado
Awokado zawiera wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, jest również tłoczone, aby uzyskać olej. Zawiera on zdrowy tłuszcz zwany kwasem oleinowym. Olej z awokado jest używany w kuchni do przyrządzania rozmaitych potraw.
Specjalista ds. żywności na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, Selina Wang badała jakość oleju z awokado na kilku próbkach. Podzieliła je, uwzględniając takie wytyczne, jak: kraj pochodzenia, koszt, opakowanie i metody zakupu. Wang zauważyła, że nie ma żadnych norm określających jakość oleju z awokado. Nikt też nie monitoruje wprowadzających w błąd etykiet.
2. Etykiety wprowadzające w błąd
Oleje zostały sklasyfikowane według rodzaju. Wyszczególniono oliwę z pierwszego tłoczenia, olej rafinowany i nieokreślone. Zebrano 14. próbek ze sklepów spożywczych i osiem próbek ze sklepów internetowych.
Spośród wszystkich próbek około 82 proc. zepsuło się przed upływem daty ważności wydrukowanej na etykiecie. Większość też została zmieszana z innymi olejami.
Badacze odkryli, że trzy butelki zawierały więcej oleju sojowego niż oleju z awokado mimo etykiety informującej, że jest to "czysty olej" albo "extra virgin". Cena oleju również nie wpłynęła na jakość.
Zobacz także: Olej lniany - wartości odżywcze i właściwości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl