Mikrofalówka - wartości odżywcze jedzenia, jakie naczynia, odgrzewanie makaronu, gotowanie w mikrofalówce, bezpieczeństwo
Za co kochamy kuchenki mikrofalowej? Za szybkość i łatwą obsługę – wystarczy kilka sekund, by cieszyć się gorącym posiłkiem. Odkąd mikrofalówki stały się popularne, nie ustają debaty nad wpływem fal elektromagnetycznych na jedzenie i nasze zdrowie. Czy rzeczywiście trzeba się ich obawiać? Poznaj 5 faktów i mitów o kuchence mikrofalowej.
1. Mikrofalówka - wartości odżywcze jedzenia
Nie powinniśmy się obawiać, że podgrzewanie w mikrofalówce całkowicie pozbawi posiłki wartości odżywczych. Tak naprawdę większość technik gotowania sprawia, że tracimy część zdrowych substancji. Wszystkiemu winna jest temperatura, w której giną niektóre składniki.
Najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur są: witamina C, kwasy omega-3 oraz antyoksydanty. Poza tym wypłukujemy dużo wartości z warzyw, kiedy długo gotujemy je w wodzie, dlatego przygotowywanie dań w mikrofalówce może być nawet zdrowsze od tradycyjnych metod.
2. Mikrofalówka - jakie naczynia
Nie wszystkich pojemników i naczyń można używać w mikrofalówce. Nigdy nie należy wkładać do niej talerzy czy misek wykonanych z metalu lub z polistyrenu. Poza tym nie można podgrzewać szczelnie zamkniętych pojemników oraz dań przykrytych folią aluminiową.
Jakie materiały najlepiej sprawdzają się do podgrzewania? Grube szkło, ceramika i kamionka to bezpieczny wybór. Jeśli chcesz używać naczyń z tworzyw sztucznych, zawsze najpierw upewnij się, że można je wkładać do kuchenki mikrofalowej. Obecnie takie oznaczenia znajdują się na większości sprzętów gospodarstwa domowego.
3. Mikrofalówka - odgrzewanie makaronu
Twórcy jednego z programów stacji BBC przeprowadzili eksperyment – ugotowali makaron, wystudzili go, a następnie odgrzali w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że po zjedzeniu tego dania poziom cukru w organizmie wzrósł o 50 proc. mniej niż przy tradycyjnym przygotowaniu makaronu.
Dlaczego zatem to jest mit? Ponieważ było to jednorazowe badanie, które jeszcze nie dowodzi, że odgrzewany makaron jest zdrowszy od zwykłego. Jeśli lubisz pastę, a nie chcesz martwić się o sylwetkę, wybierz makaron pełnoziarnisty. Zawiera błonnik i ma niski indeks glikemiczny.
4. Mikrofalówka - gotowanie w mikrofalówce
Mikrofale nie podgrzewają wystarczająco równomiernie, by ugotować wszystkie produkty. Może to być niebezpieczne w przypadku surowgo mięsa i zbyt krótkiego czasu ogrzewania – wówczas mogą pozostać szkodliwe bakterie. Jedzenie niedogotowanego mięsa może się skończyć zatruciem pokarmowym.
Zobacz także:
Najlepiej używać kuchenki mikrofalowej jako kuchennego pomocnika, który świetnie się sprawdza do odgrzewania i rozmrażania, ale niekoniecznie do gotowania surowgo mięsa.
5. Mikrofalówka - bezpieczeństwo
To stary mit, że mikrofalówki mogą powodować raka, jeśli stoimy blisko nich w trakcie podgrzewania. Metalowa komora urządzenia wraz z siatką wbudowaną w drzwiczki odbijają fale do wewnątrz kuchenki, nie dopuszczając do ich emisji na zewnątrz.