Mikrofalówka - wartości odżywcze jedzenia, jakie naczynia, odgrzewanie makaronu, gotowanie w mikrofalówce, bezpieczeństwo

Za co kochamy kuchenki mikrofalowej? Za szybkość i łatwą obsługę – wystarczy kilka sekund, by cieszyć się gorącym posiłkiem. Odkąd mikrofalówki stały się popularne, nie ustają debaty nad wpływem fal elektromagnetycznych na jedzenie i nasze zdrowie. Czy rzeczywiście trzeba się ich obawiać? Poznaj 5 faktów i mitów o kuchence mikrofalowej.

Mikrofalówka - wartości odżywcze jedzenia, jakie naczynia, odgrzewanie makaronu, gotowanie w mikrofalówce, bezpieczeństwoMikrofalówka - wartości odżywcze jedzenia, jakie naczynia, odgrzewanie makaronu, gotowanie w mikrofalówce, bezpieczeństwo
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mikrofalówki / Shutterstock
Sylwia Stachura

Mikrofalówka - wartości odżywcze jedzenia

Nie powinniśmy się obawiać, że podgrzewanie w mikrofalówce całkowicie pozbawi posiłki wartości odżywczych. Tak naprawdę większość technik gotowania sprawia, że tracimy część zdrowych substancji. Wszystkiemu winna jest temperatura, w której giną niektóre składniki.

Najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur są: witamina C, kwasy omega-3 oraz antyoksydanty. Poza tym wypłukujemy dużo wartości z warzyw, kiedy długo gotujemy je w wodzie, dlatego przygotowywanie dań w mikrofalówce może być nawet zdrowsze od tradycyjnych metod.

Mikrofalówka - jakie naczynia

Nie wszystkich pojemników i naczyń można używać w mikrofalówce. Nigdy nie należy wkładać do niej talerzy czy misek wykonanych z metalu lub z polistyrenu. Poza tym nie można podgrzewać szczelnie zamkniętych pojemników oraz dań przykrytych folią aluminiową.

Jedzenie z mikrofali [Wirtualna Poradnia]

Jakie materiały najlepiej sprawdzają się do podgrzewania? Grube szkło, ceramika i kamionka to bezpieczny wybór. Jeśli chcesz używać naczyń z tworzyw sztucznych, zawsze najpierw upewnij się, że można je wkładać do kuchenki mikrofalowej. Obecnie takie oznaczenia znajdują się na większości sprzętów gospodarstwa domowego.

Mikrofalówka - odgrzewanie makaronu

Twórcy jednego z programów stacji BBC przeprowadzili eksperyment – ugotowali makaron, wystudzili go, a następnie odgrzali w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że po zjedzeniu tego dania poziom cukru w organizmie wzrósł o 50 proc. mniej niż przy tradycyjnym przygotowaniu makaronu.

Dlaczego zatem to jest mit? Ponieważ było to jednorazowe badanie, które jeszcze nie dowodzi, że odgrzewany makaron jest zdrowszy od zwykłego. Jeśli lubisz pastę, a nie chcesz martwić się o sylwetkę, wybierz makaron pełnoziarnisty. Zawiera błonnik i ma niski indeks glikemiczny.

Mikrofalówka - gotowanie w mikrofalówce

Mikrofale nie podgrzewają wystarczająco równomiernie, by ugotować wszystkie produkty. Może to być niebezpieczne w przypadku surowgo mięsa i zbyt krótkiego czasu ogrzewania –  wówczas mogą pozostać szkodliwe bakterie. Jedzenie niedogotowanego mięsa może się skończyć zatruciem pokarmowym.

Zobacz także:

Najlepiej używać kuchenki mikrofalowej jako kuchennego pomocnika, który świetnie się sprawdza do odgrzewania i rozmrażania, ale niekoniecznie do gotowania surowgo mięsa.

Mikrofalówka - bezpieczeństwo

To stary mit, że mikrofalówki mogą powodować raka, jeśli stoimy blisko nich w trakcie podgrzewania. Metalowa komora urządzenia wraz z siatką wbudowaną w drzwiczki odbijają fale do wewnątrz kuchenki, nie dopuszczając do ich emisji na zewnątrz.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka