Fakty i mity o zdrowej diecie
Możesz spać spokojnie – to tylko mit. Nie ma rozstrzygających dowodów na to, że późne posiłki powodują przyrost wagi. Jest pewne, że zbyt duża ilość kalorii dostarczona organizmowi powoduje tycie, a wiele osób spożywających posiłki w nocy ma w zwyczaju jeść za duże porcje wysokokalorycznych dań. Trzeba pamiętać o tym, że jedzenie zaraz przed pójściem spać może powodować zgagę i niestrawność. W związku z tym staraj się jeść regularnie i nieco wcześniej.
Cukier w diecie
Cukier stołowy, agawa, miód i wysokofruktozowy syrop kukurydziany dostarczają dużo kalorii (między 48 a 64 na jedną łyżeczkę). Jak do tej pory badania pokazują, że nasz organizm przyswaja je w podobny sposób. Zamiast unikać tylko jednego rodzaju cukru, staraj się ograniczyć dodatkowe cukry każdego rodzaju, szczególnie te w napojach gazowanych i słodyczach.
Prawda czy fałsz?
Każdego dnia podejmujemy ważne decyzje żywieniowe. Dlatego warto wiedzieć, co tak naprawdę nam szkodzi, a co nie. Przejdź dalej, by poznać inne żywieniowe fakty i mity.
Właściwości kawy
Jest to niedawno obalony mit. Kawa spożywana z umiarem (2–3 filiżanki dziennie) jest bezpieczną częścią zdrowej diety i dostarcza organizmowi dobroczynne fitochemikalia. Istnieją badania, które sugerują, że może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, kamieni żółciowych, choroby Parkinsona, a nawet niektórych rodzajów raka. Uważaj jednak na kalorie – unikaj dodawania cukru, śmietanki czy syropów.
Ilość tłuszczu w diecie
Organizm potrzebuje trzech składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania: białka, węglowodanów i tłuszczów. Dobroczynne tłuszcze można znaleźć m.in. w orzechach, nasionach, rybach, awokado, oliwkach oraz nisko tłuszczowym nabiale. Pokarmy te dostarczą energii, odbudują komórki i wyprodukują potrzebne hormony. Tłuszcze, których należy unikać to te nasycone, np. znajdujące się w maśle, wysoko tłuszczowym nabiale, czerwonym mięsie i przetworzonych produktach.
Zawartość sodu w soli
To też mit. Sól morska ma prawie tyle samo sodu co zwykła, więc zamiast poprawiać smak solą, dodawaj świeżo zmielony pieprz, zioła i inne przyprawy. Poza tym dostarczamy organizmowi 75 proc. całkowitego wskazanego spożycia soli z przetworzonych i przygotowanych produktów, takich jak zupy, sosy, sery i puszkowane produkty.
Odpowiednia ilość płynów
Nie ma wątpliwości, że woda jest istotna dla organizmu, ale spożywanie jej w charakterze środka odchudzającego to nieporozumienie. Jeśli zastępujesz nią inne wysokokaloryczne napoje, to na pewno pomoże to zgubić nadprogramowe kilogramy. Jednak picie wody i niezmienianie niczego innego w diecie nie sprawi, że schudniesz.
Produkty przetworzone
Pełnoziarniste produkty pozytywnie wpływają na organizm – są pełne błonnika, witamin, minerałów i fitochemikaliów. To nie oznacza, że musisz zrezygnować ze wszystkich przetworzonych produktów zbożowych, niektóre np. są uzupełniane kwasem foliowym. Nieprzetworzone produkty są zdrowsze, ale kilka przetworzonych produktów zbożowych z dodatkami nie zaszkodzi.
Ilość białka w diecie
Wszyscy wiedzą, że sportowcy potrzebują dużo białka, aby rozwijać siłę i mięśnie, prawda? Nie do końca tak jest. Prawdziwym sekretem są dostarczane organizmowi kalorie, skupienie na treningu i zjedzenie przekąski zawierającej białko i węglowodany zaraz po intensywnym treningu mięśni. Specjalnych proszków, batoników czy suplementów nie należy brać w tym wypadku pod uwagę.
Cukier przyczyną cukrzycy
Jeśli martwisz się, że miłość do słodyczy doprowadzi do cukrzycy, to wybij to sobie z głowy. Jeśli nie masz cukrzycy, spożywanie cukru nie doprowadzi do tej choroby. Jednakże nadwaga i brak aktywności fizycznej sprawiają, że ryzyko zachorowania wzrasta. Zrób sobie przysługę – ogranicz puste kalorie i idź pobiegać.
Tycie przez węglowodany
Kolejne stwierdzenie mijające się z prawdą. Nie wszystkie węglowodany są dla organizmu złe. Masz pewnie znajomych, którzy stosują dietę niskowęglowodanową i chudną, prawda? Diety te prawie zawsze ograniczają ilość spożywanych kalorii, a mniej kalorii oznacza z czasem mniej kilogramów, bez względu na to, czy pochodzą one z tłuszczów, białka czy węglowodanów.