Trwa ładowanie...

Farmaceuta wskazuje rakotwórczy produkt. Masz na pewno w kuchni

Avatar placeholder
06.12.2023 13:56
Rakotwórczy produkt? Nowe badania nie pozostawiają złudzeń
Rakotwórczy produkt? Nowe badania nie pozostawiają złudzeń (Getty Images)

Co roku miliony osób na całym świecie umierają z powodu raka. Zdaniem naukowców najlepszym sposobem walki z chorobami nowotworowymi jest profilaktyka. Klucz do niej leży w zmianie diety. Jak się okazuje, niektóre powszechnie używane w kuchni składniki, mogą przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych.

spis treści

1. Biała mąka powoduje raka?

Statystyki wskazują, że w ubiegłym roku na świecie doszło do prawie 10 mln zgonów z powodu raka. Według Światowej Organizacji Zdrowia profilaktyka przeciwnowotworowa powinna być naszym priorytetem, ponieważ choroba zbyt często przebiega bezobjawowo i jest wykrywana w stadium, kiedy terapia nie jest już skuteczna.

Jak obniżyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej?
Jak obniżyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej? (Adobe stock)

Naukowcy od lat dyskutują nad tym, jaką rolę odgrywa nasza dieta w ryzyku rozwoju zachorowania na raka. Ciągle jednak pojawiają się nowe badania, wskazujące które pokarmy mogą zmniejszać ryzyko raka, a które - zwiększać.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ostatnio naukowcy zaczęli przyglądać się przetworzonej białej mące, którą prawie każdy z nas ma w swojej kuchni. Znajdziemy ją też w chlebie, ciastkach oraz wielu innych codziennych artykułach spożywczych.

Hussain Abdeh, starszy farmaceuta z Medicine Direct ostrzega, że ostatnie badania wykazały, że przetworzona biała mąka może powodować raka.

- Mąka jest wybielana środkiem chemicznym - gazowym chlorem - wyjaśnia Abdeh.

Farmaceuta podkreśla również, że łatwiej jest rozwijać się guzom nowotworowym w organizmie, jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy.

"Przetworzona biała mąka ma wyższy wskaźnik glikemiczny, więc podnosi zarówno poziom insuliny, jak i cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju raka" - ostrzegała farmaceuta.

2. Jak obniżyć ryzyko zachorowania na raka?

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR) zaleca unikanie przetworzonej żywności, ponieważ zostaje ona poddana obróbce przemysłowej i często zawiera więcej tłuszczów, a mniej mikroelementów. Przetworzona biała mąka należy właśnie do tej grupy produktów.

"Istnieją również mocne dowody na to, że ładunek glikemiczny (wzrost stężenia glukozy we krwi i insuliny po spożyciu pokarmu) jest przyczyną raka endometrium" – ostrzega AICR.

Z kolei według Cancer Research UK, rezygnacja z palenie papierosów to najważniejsza rzecz, jaką możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

"Substancje chemiczne zawarte w dymie papierosowym dostają się do naszego krwiobiegu i mogą powodować uszkodzenia całego organizmu" – wyjaśnia organizacja.

Aktywność fizyczna natomiast może wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka.

"Aktywność fizyczna została powiązana ze zmniejszonym ryzykiem raka okrężnicy. Ćwiczenia wydają się również zmniejszać ryzyko raka piersi i prawdopodobnie organów rozrodczych u kobiet" – zauważa Harvard Health.

3. Jakie produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka?

Autorzy badań opublikowanych w czasopiśmie "eClinicalMedicine" przypominają, że ultraprzetworzona żywność to nie tylko dania gotowe do spożycia, kiełbaski, hamburgery, hot dogi, frytki, ale również dostępne w marketach zupy instant, ciastka, ciasta, desery, w tym również pączki.

- Taka żywność jest produkowana ze składników pochodzenia przemysłowego i często zawiera dodatki stosowane w celu wzmocnienia koloru, smaku, konsystencji lub przedłużenia okresu przydatności do spożycia - podkreśla dr Kiara Chang, współautorka badań.

Wielu lekarzy wskazuje zwiększone spożycie wysokoprzetworzonej żywności jako główną przyczynę rozwoju epidemii otyłości. Tymczasem pisaliśmy ostatnio o tym, że zgodnie z Europejskim Kodeksem Walki z Rakiem otyłość jest drugim najsilniejszym czynnikiem kancerogennym, zaraz po dymie tytoniowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze