Farmaceuta wskazuje rakotwórczy produkt. Masz na pewno w kuchni
Co roku miliony osób na całym świecie umierają z powodu raka. Zdaniem naukowców najlepszym sposobem walki z chorobami nowotworowymi jest profilaktyka. Klucz do niej leży w zmianie diety. Jak się okazuje, niektóre powszechnie używane w kuchni składniki, mogą przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych.
1. Biała mąka powoduje raka?
Statystyki wskazują, że w ubiegłym roku na świecie doszło do prawie 10 mln zgonów z powodu raka. Według Światowej Organizacji Zdrowia profilaktyka przeciwnowotworowa powinna być naszym priorytetem, ponieważ choroba zbyt często przebiega bezobjawowo i jest wykrywana w stadium, kiedy terapia nie jest już skuteczna.
Naukowcy od lat dyskutują nad tym, jaką rolę odgrywa nasza dieta w ryzyku rozwoju zachorowania na raka. Ciągle jednak pojawiają się nowe badania, wskazujące które pokarmy mogą zmniejszać ryzyko raka, a które - zwiększać.
Ostatnio naukowcy zaczęli przyglądać się przetworzonej białej mące, którą prawie każdy z nas ma w swojej kuchni. Znajdziemy ją też w chlebie, ciastkach oraz wielu innych codziennych artykułach spożywczych.
Hussain Abdeh, starszy farmaceuta z Medicine Direct ostrzega, że ostatnie badania wykazały, że przetworzona biała mąka może powodować raka.
- Mąka jest wybielana środkiem chemicznym - gazowym chlorem - wyjaśnia Abdeh.
Farmaceuta podkreśla również, że łatwiej jest rozwijać się guzom nowotworowym w organizmie, jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy.
"Przetworzona biała mąka ma wyższy wskaźnik glikemiczny, więc podnosi zarówno poziom insuliny, jak i cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju raka" - ostrzegała farmaceuta.
2. Jak obniżyć ryzyko zachorowania na raka?
Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR) zaleca unikanie przetworzonej żywności, ponieważ zostaje ona poddana obróbce przemysłowej i często zawiera więcej tłuszczów, a mniej mikroelementów. Przetworzona biała mąka należy właśnie do tej grupy produktów.
"Istnieją również mocne dowody na to, że ładunek glikemiczny (wzrost stężenia glukozy we krwi i insuliny po spożyciu pokarmu) jest przyczyną raka endometrium" – ostrzega AICR.
Z kolei według Cancer Research UK, rezygnacja z palenie papierosów to najważniejsza rzecz, jaką możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
"Substancje chemiczne zawarte w dymie papierosowym dostają się do naszego krwiobiegu i mogą powodować uszkodzenia całego organizmu" – wyjaśnia organizacja.
Aktywność fizyczna natomiast może wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka.
"Aktywność fizyczna została powiązana ze zmniejszonym ryzykiem raka okrężnicy. Ćwiczenia wydają się również zmniejszać ryzyko raka piersi i prawdopodobnie organów rozrodczych u kobiet" – zauważa Harvard Health.
3. Jakie produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka?
Autorzy badań opublikowanych w czasopiśmie "eClinicalMedicine" przypominają, że ultraprzetworzona żywność to nie tylko dania gotowe do spożycia, kiełbaski, hamburgery, hot dogi, frytki, ale również dostępne w marketach zupy instant, ciastka, ciasta, desery, w tym również pączki.
- Taka żywność jest produkowana ze składników pochodzenia przemysłowego i często zawiera dodatki stosowane w celu wzmocnienia koloru, smaku, konsystencji lub przedłużenia okresu przydatności do spożycia - podkreśla dr Kiara Chang, współautorka badań.
Wielu lekarzy wskazuje zwiększone spożycie wysokoprzetworzonej żywności jako główną przyczynę rozwoju epidemii otyłości. Tymczasem pisaliśmy ostatnio o tym, że zgodnie z Europejskim Kodeksem Walki z Rakiem otyłość jest drugim najsilniejszym czynnikiem kancerogennym, zaraz po dymie tytoniowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl