Fasola tonka – pyszny smak o toksycznym wnętrzu

Wygląda niepozornie, ale w rzeczywistości może być dla nas śmiertelnie groźna.

Fasola tonka – pyszny smak o toksycznym wnętrzuFasola tonka – pyszny smak o toksycznym wnętrzu

Tonka to odmiana fasoli o bardzo charakterystyczym, intensywnym smaku. Kucharze i producenci żywności z całego świata przyjęli ją z wielkim entuzjazmem i często wykorzystują ją w deserach i różnego typu daniach. Jest tylko jeden problem – to ziarno zawiera substancję chemiczną. W dużych dawkach może ona spowodować naszą śmierć.

Fasola tonka doprowadziła już do masowych zgonów wśród zwierząt. Mimo to, handel tym groźnym ziarnem kwitnie i ma się całkiem nieźle. Wielu kucharzy w Stanach Zjednoczonych ma nawet swoich dealerów, którzy przemycają ten niebezpieczny produkt do kraju, a następnie wykorzystują go w swoich daniach.

Fasola tonka przypomina wydłużoną rodzynkę i rośnie na olbrzymim drzewie w głębi lasów deszczowych Amazonii.

Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Zobacz również:

Jak smakuje?

Po podaniu startej fasoli do deserów nadaje im ona pyszny, "transcendentny" smak, który przypomina połączenie wanilii, lukrecji, karmelu i goździków, z nutami słodkiej magnolii.

"Jeśli nie użyjesz zbyt dużej ilości tego produktu, to jest to naprawdę pyszne” - mówi Thomas Raquel, kucharz-cukiernik z nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji Le Bernardin w Nowym Jorku.

Warto zaznaczyć, że od 1954 roku sprzedaż fasoli tonka jest w USA nielegalna. Mimo to, po dziś dzień wykorzystuje się ją w wielu światowych restauracjach – od Nowego Jorku aż po Kalifornię. W rzeczywistości Stany Zjednoczone są największym importerem tonki na całym naszym globie.

Przeczytaj także:

Dlaczego może być niebezpieczna?

Fasola tonka zawiera niezwykle wysoki poziom chemicznej kumaryny, która nadaje jej smak i występuje naturalnie w setkach roślin, np. w trawie, lawendzie i wiśni. Nawet, jeśli nigdy wcześniej nie widziałeś na własne oczy fasoli tonka, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wiesz, jak ona pachnie.

Kumaryna została po raz pierwszy wyizolowana z fasoli tonka w 1820 roku. Jej nazwa pochodzi od karaibskiego terminu określającego drzewo tonka, "coumarou". Później pewien angielski chemik zaczął wytwarzać w swoim laboratorium pierwszą syntetyczną kumarynę.

W latach czterdziestych XX wieku nastąpił prawdziwy rozkwit wykorzystywania syntetycznej kumaryny. Była ona szeroko stosowana zamiast naturalnej wanilii. Dodawano ją także do czekolady, słodyczy i gorzkich koktajli, a nawet napojów bezalkoholowych. Szybko stała się również składnikiem wykorzystywanym do produkcji tytoniu, a nawet perfum.

Był jednak pewien problem. Badania na psach i szczurach wykazały, że jest ona toksyczna i wystarczą nawet niewielkie dawki, aby w ciągu niespełna kilku tygodni, spowodować znaczne uszkodzenie wątroby. U owiec śmiertelna dawka wynosiła zaledwie 5g (około dwóch łyżeczek). Zarówno tonka, jak i kumaryna, zostały zakazane. Dziś wciąż jest ona wykorzystywana w wielu znakomitych restauracjach. Stosuje się ją również do maskowania smaku i zapachu niskiej jakości produktów.

Nawet jeśli rzadko odwiedzasz fantazyjne restauracje, jak ta w Nowym Jorku, istnieje duża szansa, że jesteś narażony na działanie kumaryny z kilku innych źródeł. Wciąż całkowicie legalne jest dodawanie kumaryny do tytoniu i kosmetyków, mimo iż nie od dziś wiadomo, że jest ona łatwo wchłaniana przez skórę i kruchą wyściółkę naszych płuc.

Substancja chemiczna jest również stosowana w detergentach, żelach pod prysznic, mydłach do rąk i dezodorantach oraz w popularnych zapachach, takich jak np. Coco Mademoiselle (Chanel) i Joop! Homme. Związek ten wykorzystywany jest też w e-papierosach.

Kumaryna jest szczególnie toksyczna dla naszej wątroby, która odgrywa ważną rolę w usuwaniu toksyn z naszego organizmu.

"Z pewnością ma ona wpływ na wątrobę, tak jak np. alkohol. Tak naprawdę nigdy nie wiesz, czy cierpisz na jakąś chorobę wątroby z powodu kumaryny czy czegoś innego" - powiedział Dirk Lachenmeier z Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech.

Globalnie w 2010 roku odnotowano około miliona zgonów spowodowanych chorobami wątroby - to około proc. wszystkich zgonów.

Nikt z nas tak naprawdę nie wie, czy ma to jakiś związek z działaniem kumaryny, ale w niedawnym raporcie stwierdzono, że w przypadku osób, które spożywały ją w nadmiernych ilościach, mogła ona doprowadzić do ich śmierci.

Źródła

  1. http://www.bbc.com/future/story/20170620-the-delicious-flavour-with-a-toxic-secret

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka