Faszerowane jajka - składniki, przygotowanie, co warto wiedzieć

Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolacyjną przystawkę lub zwykłą poranną przekąskę. Przemawia za nimi bogactwo witamin i substancji odżywczych, które posiadają zarówno warzywa stanowiące farsz, jak i same jajka.

Faszerowane jajka - składniki, przygotowanie, co warto wiedziećFaszerowane jajka - składniki, przygotowanie, co warto wiedzieć

Faszerowane jajka - składniki

Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane. Jednak zanim zaczniemy gotować musimy upewnić się, czy w naszej kuchni znajdują się produkty, które wyorzystamy w trakcie gotowania. Oto składniki niezbęde do przygotowania faszerowanych jajek:

  • 5 dużych, ugotowanych na twardo jaj,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki,
  • 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę selera,
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • papryka do przybrania.

Faszerowane jajka - przygotowanie

Przygotowanie faszerowanych jajek jest dziecinnie proste. Należy jedynie postepować według poniższej instrukcji:

Co się stanie z organizmem, jeśli będziesz jeść częściej jajka na twardo?

  • obierz jajka ze skorupki i przekrój je wzdłuż na pół,
  • usuń z nich żółtka, które przenieś do miski i rozgnieć,
  • wymieszaj je z oliwą, musztardą, pietruszką, selerem, szalotką, dopraw solą i pieprzem,
  • za pomocą łyżki napełnij białka jajek mieszanką i schowaj na pół godziny do lodówki,
  • paprykę umyj i pokrój w wąskie paski,
  • przed podaniem jajek udekoruj je papryką.

Faszerowane jajka - co warto wiedzieć

Do niedawna wszyscy myśleli, że jajka nie dość, że nie są zbyt zdrowe same w sobie, to jeszcze mogą zarazić salmonellą. Jednak rzeczywistość jest inna.

Oczywiście, wciąż warto jeść jajka ze sprawdzonych źródeł. Jednak jaja to źródło m.in. białka, nienasyconych tłuszczów, witamin A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12 oraz magnezu, żelaza, jodu, potasu, wapnia, fosforu, sodu, cynku, fluoru, krzemu, miedzi, selenu, manganu i siarki.

Ta dosyć długa litania pokazuje, że warto wprowadzić w dietę ten produkt spożywczy.

Zobacz także

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka