Zdrowotne właściwości musztardy

Sarepska, delikatesowa, francuska, dijon, kremska... to tylko niektóre z najpopularniejszych rodzajów musztardy.

Sos ten stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz sałatek. Ale musztardę cenimy nie tylko za walory smakowe. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Zapytaliśmy dietetyka, jaka musztarda jest najlepsza i dlaczego warto wykorzystywać ją w kuchni.

Zobacz także: Zmiksuj liście, dodaj jogurt i nałóż na twarz. Spektakularne efekty

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 7Zamiast kalorycznych sosów

- Musztardą szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o linię, które nie potrafią zrezygnować z dodatków poprawiających smak dania. Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami ‐ mówi dietetyk, Jagoda Tębikowska.

Ale to nie wszystko...

/ 7Źródło witamin z grupy B

Obraz
© Źródło: 123RF

Musztarda wzmacnia funkcjonowanie naszego układu nerwowego oraz poprawia odporność. Wszystko dzięki zawartości witamin z grupy B. W sosie tym odnajdziemy tiaminę (witaminę B1), której niedobór sprawia, że jesteśmy senni, drażliwi, mamy obniżony nastrój oraz problemy z koncentracją.

Ryboflawina (witamina B2) poprawia odporność organizmu i transportuje tlen w soczewce oka, co wpływa na proces widzenia. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni przed cukrzycą.

Zawarta w musztardzie niacyna (witamina B3) obniża poziom złego cholesterolu, a pirodoksyna (witamina B6) wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca.

Zobacz także: Naturalny lek na niedoczynność tarczycy. Wystarczy kilka gramów dziennie

/ 7Wpływa na układ odpornościowy i poprawia metabolizm

Gorczyca, z której przygotowuje się musztardę, to także źródło witaminy E, która nazywana jest „witaminą młodości”, a ponadto chroni nasz organizm przed miażdżycą i chorobami serca.

Gorczyca stanowi także kopalnię składników mineralnych – to źródło wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz selenu. Połączenie tych substancji kompleksowo wpływa na układ odpornościowy człowieka oraz poprawia metabolizm.

/ 7Dobra na trawienie

Obraz
© Źródło: 123RF

Swój gorzki smak i lecznicze właściwości musztarda zawdzięcza synapinie – to metabolit wtórny, który wykazuje właściwości przeciwutleniające. Gorczyca polecana jest przy chorobach układu pokarmowego, a także przy zaburzeniach trawienia.

Wykazuje właściwości żółciopędne – pobudza działanie wątroby, trzustki i żołądka. Gorczyca zawiera ponadto siarkę, która wspomaga pracę wątroby przy odtruwaniu organizmu po przyjmowaniu leków i innych toksycznych substancji. Warto dodać ją do mięsa, czy innych tłustych potraw, aby zneutralizować ich szkodliwe działanie.

/ 7Jaką musztardę wybrać?

Obraz
© Zdjęcie musztardy / Shutterstock

Musztarda to pyszny dodatek do sosów i dressingów. Na rynku dostępnych jest jej kilkadziesiąt różnych gatunków, które różnią się dodatkami smakowymi. Jaka musztarda jest najzdrowsza? Dietetyk Jagoda Tębikowska poleca Dijon.

- Najlepsza dla naszego zdrowia jest musztarda o niskiej zawartości cukru oraz soli, która robiona jest na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Taka właśnie jest musztarda Dijon.

- Ta kremowa musztarda szczególnie ceniona jest przez Francuzów. Produkowana jest z mieszanki gorczyc oraz moszczu winnego. Ma zdecydowany, pikantny smak.

Zobacz także: Niepozorne ziarnka, które chronią przed niejednym rodzajem raka

/ 7Rodzaje musztard

Obraz
© Zdjęcie musztardy / Shutterstock

Z kolei w Polsce najpopularniejsza jest musztarda sarepska. Powstaje ona z mieszanki gorczycy białej i brązowej. Podobnie ostra w smaku jest musztarda rosyjska, którą wytwarza się z pikantnej odmiany gorczycy.

Obie musztardy nadadzą wyrazistego smaku grillowanemu, pieczonemu bądź smażonemu mięsu. Jeżeli wolisz nieco łagodniejsze przyprawy – najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa – pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret.

Delikatniejsza jest musztarda delikatesowa. Natomiast najsłodszą musztardą, która jest wykonana z bardzo drobno zmielonych ziaren, jest musztarda kremska.

/ 7Co decyduje o „mocy” musztardy?

Obraz
© Zdjęcie musztardy / Shutterstock

O tym, czy musztarda będzie bardziej pikantna, czy łagodna, decyduje w dużej mierze płyn użyty do jej produkcji. Nie bez znaczenia są również dodatki – cukier, sól, chrzan lub miód. Zaletą musztardy jest jej długa trwałość. Dopiero, gdy na powierzchni zbiera się woda, należy ją wyrzucić.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka