Zdrowotne właściwości musztardy
Sarepska, delikatesowa, francuska, dijon, kremska... to tylko niektóre z najpopularniejszych rodzajów musztardy.
Sos ten stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz sałatek. Ale musztardę cenimy nie tylko za walory smakowe. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Zapytaliśmy dietetyka, jaka musztarda jest najlepsza i dlaczego warto wykorzystywać ją w kuchni.
Zobacz także: Zmiksuj liście, dodaj jogurt i nałóż na twarz. Spektakularne efekty
Zamiast kalorycznych sosów
- Musztardą szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o linię, które nie potrafią zrezygnować z dodatków poprawiających smak dania. Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami ‐ mówi dietetyk, Jagoda Tębikowska.
Ale to nie wszystko...
Źródło witamin z grupy B
Musztarda wzmacnia funkcjonowanie naszego układu nerwowego oraz poprawia odporność. Wszystko dzięki zawartości witamin z grupy B. W sosie tym odnajdziemy tiaminę (witaminę B1), której niedobór sprawia, że jesteśmy senni, drażliwi, mamy obniżony nastrój oraz problemy z koncentracją.
Ryboflawina (witamina B2) poprawia odporność organizmu i transportuje tlen w soczewce oka, co wpływa na proces widzenia. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni przed cukrzycą.
Zawarta w musztardzie niacyna (witamina B3) obniża poziom złego cholesterolu, a pirodoksyna (witamina B6) wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca.
Zobacz także: Naturalny lek na niedoczynność tarczycy. Wystarczy kilka gramów dziennie
Wpływa na układ odpornościowy i poprawia metabolizm
Gorczyca, z której przygotowuje się musztardę, to także źródło witaminy E, która nazywana jest „witaminą młodości”, a ponadto chroni nasz organizm przed miażdżycą i chorobami serca.
Gorczyca stanowi także kopalnię składników mineralnych – to źródło wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz selenu. Połączenie tych substancji kompleksowo wpływa na układ odpornościowy człowieka oraz poprawia metabolizm.
Dobra na trawienie
Swój gorzki smak i lecznicze właściwości musztarda zawdzięcza synapinie – to metabolit wtórny, który wykazuje właściwości przeciwutleniające. Gorczyca polecana jest przy chorobach układu pokarmowego, a także przy zaburzeniach trawienia.
Wykazuje właściwości żółciopędne – pobudza działanie wątroby, trzustki i żołądka. Gorczyca zawiera ponadto siarkę, która wspomaga pracę wątroby przy odtruwaniu organizmu po przyjmowaniu leków i innych toksycznych substancji. Warto dodać ją do mięsa, czy innych tłustych potraw, aby zneutralizować ich szkodliwe działanie.
Jaką musztardę wybrać?
Musztarda to pyszny dodatek do sosów i dressingów. Na rynku dostępnych jest jej kilkadziesiąt różnych gatunków, które różnią się dodatkami smakowymi. Jaka musztarda jest najzdrowsza? Dietetyk Jagoda Tębikowska poleca Dijon.
- Najlepsza dla naszego zdrowia jest musztarda o niskiej zawartości cukru oraz soli, która robiona jest na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Taka właśnie jest musztarda Dijon.
- Ta kremowa musztarda szczególnie ceniona jest przez Francuzów. Produkowana jest z mieszanki gorczyc oraz moszczu winnego. Ma zdecydowany, pikantny smak.
Zobacz także: Niepozorne ziarnka, które chronią przed niejednym rodzajem raka
Rodzaje musztard
Z kolei w Polsce najpopularniejsza jest musztarda sarepska. Powstaje ona z mieszanki gorczycy białej i brązowej. Podobnie ostra w smaku jest musztarda rosyjska, którą wytwarza się z pikantnej odmiany gorczycy.
Obie musztardy nadadzą wyrazistego smaku grillowanemu, pieczonemu bądź smażonemu mięsu. Jeżeli wolisz nieco łagodniejsze przyprawy – najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa – pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret.
Delikatniejsza jest musztarda delikatesowa. Natomiast najsłodszą musztardą, która jest wykonana z bardzo drobno zmielonych ziaren, jest musztarda kremska.
Co decyduje o „mocy” musztardy?
O tym, czy musztarda będzie bardziej pikantna, czy łagodna, decyduje w dużej mierze płyn użyty do jej produkcji. Nie bez znaczenia są również dodatki – cukier, sól, chrzan lub miód. Zaletą musztardy jest jej długa trwałość. Dopiero, gdy na powierzchni zbiera się woda, należy ją wyrzucić.