Spożycie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent

Naukowcy twierdzą, że spożywanie przynajmniej jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent.

Spożycie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procentSpożycie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent

Z badania wynika również, że spożywanie jaj każdego dnia nie wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową, która stanowi wiodącą przyczynę zgonów na całym świecie.

Specjaliści doszli do tych wniosków po analizie badań naukowych, których wyniki ukazały się między 1982 a 2015 rokiem i w których wzięło udział ponad 275 000 uczestników.

Badania te miały na celu określenie związku między jedzeniem jaj a chorobą niedokrwienną serca. Dr Dominik Alexander z Instytutu EpidStat w Stanach Zjednoczonych i główny autor analizy zbiorczej powiedział, że konieczne jest zrozumienie, jak spożywanie jajek wpływa na ryzyko udaru mózgu.

Jedzenie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent
Jedzenie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent © Shutterstock

„Jaja mają wiele korzystnych cech żywieniowych. Zawierają szereg przeciwutleniaczy, które zmniejszają stres oksydacyjny i łagodzą stan zapalny. Są też doskonałym źródłem zdrowego błonnika, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi” – dodaje dr Alexander.

Jedno duże jajko zawiera sześć gramów pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm, witaminy E, D i A, a także przeciwutleniacze, w tym luteinę i zeaksantynę. Szczególnie bogate w nie jest żółtko jaj.

Jaja bogate są również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, które należą do związków egzogennych, a więc nie są wytwarzane przez organizm.

Inne badania wykazały, że zawarta w jajku witamina E skutecznie obniża ryzyko ataku serca u pacjentów z chorobami serca, natomiast luteina chroni przed zatkaniem światła tętnic.

Oprócz witamin, jaja są też bogate w wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen.

ZOBACZ TAKŻE

Kolejnym argumentem przemawiającym za regularnym spożywaniem jajek jest badanie przeprowadzone w 2015 roku, które mówi, że cholesterol pokarmowy nie wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

„Ta metaanaliza badań obala wcześniejsze doniesienia naukowe, pokazując brak związku między jajkami a chorobami serca i podkreślając ich wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu” – powiedziała dr Tia Rains z amerykańskiego Centrum Nauk o Jajach w Diecie.

Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie “Journal of the American College of Nutrition”.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka