Fatalne połączenie. Tak stracisz wszystkie najcenniejsze właściwości

Bez warzyw ani rusz. To niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety, który dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Ważne jest jednak, z czym je komponujemy, bo pewne połączenia mogą sprawić, że warzywa stracą swoje cenne właściwości.

Jakich warzyw lepiej ze sobą nie łączyć?Jakich warzyw lepiej ze sobą nie łączyć?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Warzywa, których lepiej nie łączyć

Znaczenie mają nie tylko poszczególne składniki, które lądują na naszym talerzu, ale także sposób, w jaki je łączymy. Pewne produkty w towarzystwie innych mogą stracić swoje zdrowotne właściwości, a nawet nam zaszkodzić.

Tak jest w przypadku warzyw. Choć połączenie ogórka z pomidorem jest szalenie popularne, lepiej go unikać. Wszystko dlatego, że askorbinaza zawarta w soku z ogórków rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach.

Złym pomysłem jest też łączenie ogórka z papryką i natką pietruszki. Po raz kolejny winna jest askorbinaza. Ogólnie nie zaleca się spożywania ogórków w towarzystwie warzyw bogatych w witaminę C.

Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Lepiej też zrezygnować z łączenia owoców morza lub ryb z brokułami, kapustą i brukselką, gdyż w ten sposób przyswajanie jodu zostaje ograniczone.

Przeciwnowotworowy duet

Warzywa są niezwykle ważną częścią jadłospisu, nie tylko oferują bogactwo składników odżywczych, ale też korzystnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają rozwojowi wielu chorób.

Jak więc łączyć produkty, by czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych? Idealna para to brokuły z pomidorami. Sulforafan zawarty w tych pierwszych doskonałe współdziała z likopenem, którego jest pełno w pomidorach.

Obydwa składniki mają przeciwnowotworowe właściwości, a ich dobroczynny wpływ możesz dodatkowo wzmocnić odrobiną pieprzu oraz kurkumy, które są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami.

Kurkumina w połączeniu z piperyną to prawdziwy antyrakowy mocarz. Pieprz zwiększa wchłanianie dobroczynnych substancji z kurkumy nawet o 1000 razy, więc zdecydowanie warto pomyśleć o wprowadzeniu tych produktów do naszego menu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka