Brudna dwunastka 2024. W tych owocach i warzywach gnieździ się najwięcej pestycydów
Amerykańska organizacja Environmental Working Group każdego roku publikuje ranking warzyw i owoców, które zawierają największe ilości szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Jak prezentuje się lista na 2024 rok?
Brudna dwunastka 2024
Celem rankingu "Dirty Dozen" jest wskazanie dwunastu warzyw i owoców, które zawierają najwięcej pozostałości pestycydów. Produkty badano pod kątem czterech najpopularniejszych środków ochrony roślin: fludioksonilu, piraklostrobiny, boskalidu i pirymetanilu.
Dwa z nich, fludioksonil i pirymetanil wykazały najwyższe średnie stężenia spośród wszystkich pestycydów znalezionych w owocach i warzywach. To środki grzybobójcze, które mogą powodować zaburzenia układu hormonalnego.
Pozostałe pestycydy wykazują podobne szkody dla zdrowia i mogą szkodzić męskiemu układowi rozrodczemu. Wielu skutków wciąż jednak nie zbadano.
Sposoby mycia owoców i warzyw
Badania przeprowadzone przez agencję Environmental Working Group wykazały, że aż 75 proc. wszystkich świeżych produktów zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów. W przypadku "Dirty Dozen" 95 proc. z nich zawiera środki grzybobójcze.
Choć ranking produktów może zniechęcić do regularnego spożywania warzyw i owoców, organizacja Environmental Working Group zauważa, że obecność pestycydów w świeżych produktach jest po prostu nieunikniona.
Na liście Dirty Dozen 2024 znalazły się:
- truskawki,
- szpinak,
- jarmuż, kapusta włoska i sarepska,
- winogrona,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- nektarynki,
- jabłka,
- papryka czerwona i ostra,
- wiśnie,
- jagody,
- fasolka szparagowa.
Czy jest się czego bać?
Korzyści zdrowotne wynikające z diety pełnej warzyw i owoców znacznie przewyższają ryzyko narażenia na pestycydy. Warto jednak mieć na uwadze obecność środków ochrony roślin i dokładnie myć świeże produkty.
Płukanie owoców i warzyw pod bieżącą wodą zwykle nie usuwa większości zanieczyszczeń znajdujących się na ich powierzchni. Eksperci radzą namaczanie świeżych produktów, to najprostszy i najskuteczniejszy sposób.
Warto też sięgnąć po szczoteczkę, by dokładnie wyszorować powierzchnię warzyw i owoców. Sprawdzi się też roztwór z sody oczyszczonej - jest to nie tylko bezpieczna metoda, ale pozwala na pozbycie się 66,7 proc. do 98,9 proc. pestycydów, jak pokazują badania.
Wystarczy wymieszać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej z dwoma szklankami zimnej wody. Owoce lub warzywa moczymy w roztworze przez minutę, a następnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Banalnie proste, ale bardzo skuteczne.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.