Feta – składniki odżywcze
Mamy dobre wieści dla wielbicieli greckiego przysmaku. Okazuje się, że w białej, słonej kostce fety znajdują się cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów.
To bardzo smaczny, popularny dodatek do potraw. Wielu z nas mylnie uważa jednak, że nie może on być spożywany przez osoby będące na diecie, sądząc że to źródło dużej liczby kalorii czy cholesterolu.
Jedna porcja sera (ok. 28 gramów) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również bogactwo witaminy B2, B6, B12 oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu.
Sprawdźmy, jakie inne zalety skrywa w sobie biała kostka sera feta.
Ochrona przed rakiem i wzmocnienie kości
Ser feta jest bogatym źródłem wapnia, co w połączeniu z witaminą D (znajdującą się, np. w rybach czy jajkach) może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
W serze znajdziemy również białko zwane alfa-laktoalbuminą, które poprzez możliwość wiązania jonów wapnia z jonami cynku, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.
Wapń zawarty w serze feta wpływa także na gęstość kości, obniżając w ten sposób ryzyko wystąpienia osteoporozy i innych chorób związanych z utratą masy kostnej.
Wzmacnia układ odpornościowy
Innym białkiem występującym w serze feta jest histydyna – początkowo uznawana za ważną tylko dla rozwoju niemowląt. Obecnie uważa się ją za istotną również dla zdrowia osób dorosłych.
Białko w połączeniu z witaminą B6 (również występującą w serze feta) bierze udział w procesie uwalniania histaminy, czyli związku wyzwalającego procesy zapalne. I chociaż ważne jest, by usuwać z diety produkty wpływające na stany zapalne, taki mały stopień zapalenia jest dla nas dobry, bowiem aktywizuje układ odpornościowy do walki z chorobami.
Najlepszym rozwiązaniem będzie spożywanie sera feta wraz z produktami bogatymi w przeciwutleniacze, co ochroni organizm przed uszkodzeniami związanymi z nadmiarem stanu zapalnego. Ser feta to także probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale i chroni jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.
Zapobieganie bólom głowy, ochrona oczu, leczenie anemii
Ser feta to bogate źródło witaminy B2 (inaczej nazywanej ryboflawiną) – znanego od dawna naturalnego środka na bóle głowy i migreny. Optymalny poziom tej witaminy w organizmie obniża również ryzyko występowania chorób oczu, takich jak zaćma czy jaskra. Witamina B12 oraz żelazo znajdujące się w serze feta, polecane są również osobom zmagającym się z niedokrwistością. Naturalna suplementacja tych składników przyczyni się do szybszego zwalczenia anemii.
Produkcja fety
Fetę produkuje się z mleka owczego, koziego lub z połączenia tych dwóch. Jest lekkostrawna, zdecydowanie mniej alergenna oraz nie wywołuje stanów zapalnych tak, jak w przypadku serów produkowanych z mleka krowiego. To doskonała alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy.
Pamiętajmy jednak, że feta jest źródłem sodu i tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze mogą jednak spowodować niepożądane efekty. Fetę miejmy więc w swojej lodówce, ale nie sięgajmy po nią codziennie. Najlepiej jest spożywać ją w formie nieprzetworzonej, surowej.
Grecja już od 1997 roku chroni swój przysmak statusem PDO. Receptura fety jest więc zastrzeżona. Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to niestety podróbki, produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnej fety. Są łagodniejsze w smaku. Na półkach znajdziemy jednak także te oryginalne - z mleka owczego lub koziego, które dostarczają importerzy. Są one o kilka złotych droższe.